Graf: Ako koronavírus poškodil povesť Ameriky a Číny v Európe

, MarketWatch Foto:SITA/AP

Európska rada pre zahraničné vzťahy uskutočnila prieskum medzi 10 000 Európanmi v deviatich krajinách, ktoré tvoria asi dve tretiny Európskej únie, aby získala názory na to, ako vlády reagovali na prepuknutie choroby COVID-19, ktorá celosvetovo nakazila 9,5 milióna a zabila viac ako 484 000 ľudí.

Správa zistila pokles verejnej mienky, v očiach mnohých Európanov nastal „šokujúci“ prepad obrazu USA a Číny. „Každá superveľmoc zaznamenala pokles reputácie v niektorých krajinách, ktoré boli jej najbližšími spojencami a partnermi,“ uvádza sa v správe.

Viac ako polovica opýtaných (59 %) uviedla, že ich názor na USA sa počas koronakrízy zhoršil, zatiaľ čo necelá polovica (48 %) vyjadrila horší názor na Čínu, kde sa prípady COVID- 19 objavili prvýkrát. Najväčší prepad mienky o USA zaznamenali u obyvateľov Dánska (71 %), Portugalska (70 %) a Nemecka (65 %). Takmer polovica Talianov (48 %) zaujala negatívnejší názor na Ameriku.

Na druhej strane väčšina obyvateľov mnohých krajín EÚ vrátane Francúzska, Švédska a Španielska uviedla, že ich pohľad na USA „zostal rovnaký“. Celkovo iba 6 % opýtaných uviedlo, že sa ich názor na USA počas pandémie zlepšil.

Je potrebné poznamenať, že tento prieskum sa uskutočnil koncom apríla, ešte pred protestmi vyvolanými zabitím Georga Floyda a predtým, ako sa v USA začali opätovne objavovať prípady koronavírusu.

Správa naznačuje, že roztrieštená reakcia na koronavírus v USA, kedy jednotlivé štáty diktujú svoje vlastné pravidlá uzatvárania a opätovného otvárania svojich miestnych ekonomík, odhaľujú, nakoľko je krajina rozdelená. „Ak Trumpova Amerika nedokáže pomôcť sama sebe, ako možno od nej očakávať, že pomôže niekomu inému?" uvádza správa. „Keby tento domáci chaos pokračoval, mnoho Európanov by mohlo prísť za USA, že nemôžu byť poverené obranou západného sveta.“

A takto sa zmenil názor EÚ na Čínu.

Európski občania oslovení v prieskume tiež vyjadrili veľké sklamanie z reakcie EÚ na koronavírus. Mnoho Európanov, vrátane 58 % Francúzov, uviedlo, že kroky EÚ počas pandémie boli „irelevantné“ a každý tretí z opýtaných uviedol, že stratil dôveru v schopnosť svojej vlády prijať riešenia na boj s pandémiou.

Súvisiace články

Aktuálne správy