Španielsko formálne navrhne N. Calvinovú za kandidátku na post šéfky Euroskupiny

Španielska vláda vo štvrtok oznámila, že navrhne ministerku hospodárstva Nadiu Calvinovú za kandidátku na post šéfky Euroskupiny, združenia ministrov financií eurozóny.

Kabinet v Madride vo svojom vyhlásení tiež uviedol, že Španielsko sa stane prvou krajinou menového bloku, ktorá formálne oznámi svojho kandidáta.
Premiér Pedro Sánchez v tejto súvislosti poznamenal, že "pre španielsku vládu bude cťou", ak Calvinová povedie skupinu, a dodal, že bude prvou ženou, ktorá bude túto úlohu zastávať.
Predseda Euroskupiny vedie zoskupenie 19 ministrov financií eurozóny, ktoré má kľúčovú rozhodovaciu funkciu v menovom bloku.
Návrhy kandidátov na post predsedu Euroskupiny musia byť predložené do konca štvrtka. Hlasovanie je naplánované na 9. júla, uviedol zdroj zo španielskej vlády, ktorý nechcel byť menovaný.
Calvinovú, ktorá je zároveň vicepremiérkou španielskej vlády, označili zdroje z Bruselu za "horúcu kandidátku" na tento post.
Doterajší šéf Euroskupiny, portugalský minister financií Mário Centeno začiatkom júna oznámil, že sa nebude usilovať o druhé funkčné obdobie v dĺžke 2,5 roka.
Madrid má už dlho ambíciu predsedať skupine, ale vzhľadom na to, že navrhuje tiež ministerku zahraničných vecí Aranchu Gonzálezovú Layaovú na čelo Svetovej obchodnej organizácie (WTO), môže sa stať, že si bude musieť vybrať, za ktoré miesto chce viac bojovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy