USA plánujú opätovne zaviesť clá na dovoz hliníka z Kanady

Spojené štáty plánujú opätovne zaviesť clá na dovoz hliníka z Kanady. Informovala o tom v pondelok (22. 6.) večer agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené s touto záležitosťou.
Podľa nich, ak Kanada odmietne uvaliť obmedzenia na svoj export, Spojené štáty v piatok (26. 6.) oznámia opätovné zavedenie cla vo výške 10 % na dovoz hliníka z tejto krajiny.
Clo by sa malo zaviesť do 1. júla, čo je tiež dátum, keď nadobudne platnosť nová obchodná dohoda medzi USA, Mexikom a Kanadou (USMCA).
Niektoré odvetvia vrátane výrobcov automobilov požiadali o odklad vykonania dohody pre ťažkosti, ktoré im spôsobila pandémia nového koronavírusu.
Nová dohoda USMCA nahradí 26-ročnú Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA) medzi USA, Kanadou a Mexikom.
Úrad amerického obchodného zástupcu zatiaľ neodpovedal na žiadosti agentúr o komentár k clám na hliník z Kanady.
V pondelok pritom Najvyšší súd USA zamietol sťažnosť na clá prezidenta Donalda Trumpa na dovážanú oceľ. Predložila ju priemyselná skupina s argumentom, že kľúčová časť zákona, podľa ktorej bolo zavedené clo, porušuje americkú ústavu.
Trump tento rok podpísal vyhlásenie o zvýšení colných sadzieb na výrobky z ocele o ďalších 25 % a na výrobky z hliníka o ďalších 10 %, z ktorých boli vyňaté krajiny USMCA Kanada a Mexiko.

Súvisiace články

Aktuálne správy