Bisnode: Česi a Maďari vlastnia tisíce slovenských spoločností, Rusi naopak od nás odchádzajú

, bisnode Foto: getty images

Podnikatelia z Českej republiky a Maďarska riadia na Slovensku tisíce firiem. Ročne pritom do svojich portfólií zaraďujú stovky našich spoločností. Ukazuje to analýza poradenskej spoločnosti Bisnode. Podľa nej sa tamojší podnikatelia už dlhodobo orientujú na posilňovanie biznisu práve na našom trhu, pričom rast počtu zahraničných vlastníkov z našich susedných krajín kopíruje predošlý rok.

Za prvých päť mesiacov tohto roka založili u nás Česi 864 firiem, kým za rovnaké obdobie minulého roka to bolo 850 firiem. Rovnako podnikatelia z Maďarska si na našom trhu zriadili tento rok 316 podnikov, kým vlani 387,“ porovnáva čísla analytička Bisnode, Petra Štěpánová.

Prírastok nových spoločností s českým vlastníkom je zatiaľ najvyšší v histórii, pričom tempo rastu je významnejšie, ako v prípade maďarských majiteľov. Súvisí to podľa analytičky Bisnode s teritoriálnou blízkosťou, nulovou jazykovou bariérou či potenciálom rastu. Česi tak podľa dát u nás aktuálne vlastnia 12 061 firiem, Maďari 10 931. „Top trojicu najčastejších zahraničných vlastníkov našich spoločností uzatvárajú Rakúšania. Tí však výrazne zaostávajú za prvými dvoma, riadia u nás 3 999 podnikov, čo je medziročne o 51 viac. Zaujímavý je však aj nárast vlastníkov od našich zvyšných susedov – Poliakov a Ukrajincov. Podnikatelia z týchto krajín ročne u nás založia viac ako sto spoločností,“ približuje dáta Petra Štěpánová. Hlavným faktorom je podľa nej práve blízkosť so Slovenskom.


Paradoxom posledného kalendárneho roka však je, že počet ruských podnikateľov sa znížil. Kým ešte medzi rokmi 2018 a 2019 na našom trhu pribudlo 70 podnikateľov, za posledný rok ich od nás odišlo 17. „Fakt, že by sa počet zahraničných vlastníkov medziročne znížil, sme dlhodobo nezaznamenali. Kým v predchádzajúcich rokoch sme videli, že vplyv protiruských sankcií nemal vplyv na apetít tamojších podnikateľov rozširovania aktivít na Slovensku, v súčasnosti vidíme odliv. Môže to znamenať aj predzvesť prichádzajúcej krízy,“ dodala analytička Bisnode, Petra Štěpánová.

Súvisiace články

Aktuálne správy