Deutsche Bank: Dopyt po americkej mene, ako bezpečnom prístave, by mohol klesať

, CNBC Foto: getty images

V prípade možného opätovného výskytu prípadov koronavírusu by americký dolár mohol oslabiť voči väčšine mien rozvinutých trhov a do istej miery aj Číny.

Menové trhy v súčasnosti čelia „viacerým krížovým prúdom“ kvôli obavám z možnej druhej vlny koronavírusu vo svete, uviedol Sameer Goel, stratég pre ázijské trhy v Deutsche Bank.

„Veľkou otázkou“ v prípade amerického dolára je, či by sa nemal obchodovať s rizikovou prémiou za bezpečné útočisko, pokiaľ ide o nárast potenciálnej druhej vlny vírusových infekcií, povedal Goel pre CNBC.

USA cez víkend hlásili prudký nárast počtu prípadov, za piatok a sobotu bolo hlásených viac ako 30 000 nových prípadov čo je najvyšší denný počet od 1. mája, podľa údajov zostavených Univerzitou Johna Hopkinsa.

V pondelok popoludní singapurského času dosiahol index amerického dolára oproti košu mien úroveň 97,503. Začiatkom júna sa obchodoval na úrovniach pod 96,5.

Od marca investori uprednostňujú zelené bankovky čiastočne z dôvodu „núdzového dopytu“. Investori zvyčajne volia americký dolár v časoch neistoty, čiastočne kvôli tomu, že ide o svetovú rezervnú menu. „Zdá sa, že tento núdzový dolárový dopyt klesá," uviedol Goel. „Stratégia uvoľňovania vyzerá v USA horšie ako vo zvyšku sveta,“ uviedol v súvislosti so zrušením blokovacích opatrení a opätovným otvorením ekonomiky. „Náš nástroj na sledovanie mobility naznačuje, že napríklad väčšina Európy sa otvára rýchlejšie ako USA.“

Pokiaľ ide o čínsky jüan, Goel povedal, že základy meny, pokiaľ ide o rovnováhu tokov, sú „oveľa priaznivejšie“. Keďže Čína progresívne otvára svoje finančné trhy a je zahrnutá v rôznych indexoch a zavádza ďalšie aktíva denominované v miestnej mene, „portfóloa sa postupne stáva pozitívnejším“ pre jüan, uviedol stratég.

„Videli sme, že jüan je relatívne stabilný v určitom rozmedzí, a to čiastočne súvisí aj s… mnohými výplatami dividend,“ povedal Goel. „Zdá sa, že obchodná dohoda medzi USA a Čínou, je vo fáze jedna do značnej miery akceptovaná.“ Vzťahy medzi USA a Čínou boli napäté na niekoľkých frontoch: od obchodnej vojny, ktorá vyústila do zvyšovania cla, cez technológie až po nezhody o pôvode ohniska koronavírusu.

Stratég sa odvoláva aj na kroky amerického Federálneho rezervného systému ohľadom udržiavania nízkych úrokových sadzieb dlhší čas. Zároveň ale varoval, že čínskej mene do istej miery pomáhajú aj obavy pred voľbami v USA, z čoho by mohla rásť riziková prémia pre jüan.

Súvisiace články

Aktuálne správy