Francúzsko kritizuje rozhodnutie USA odísť z rokovaní OECD o digitálnej dani

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire vo štvrtok kritizoval rozhodnutie USA odísť z rokovaní Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o zavedení digitálnej dane pre veľkých technologických gigantov.
„Potvrdzujem, že sme dostali spolu s kolegami v Taliansku, Španielsku a Británii list od ministra financií USA Stevena Mnuchina, potvrdzujúci, že nechcú pokračovať v rozhovoroch OECD o digitálnej dani,“ uviedol Le Maire pre France Inter Radio. „Tento list je provokáciou,“ dodal.
Aj Británia vo štvrtok vyhlásila, že sa bude naďalej usilovať o globálne riešenie v oblasti zdaňovania medzinárodných digitálnych spoločností, ako sú Google a Facebook či Amazon, aj keď Spojené štáty ukončia rokovania. Povedal to hovorca britského ministerstva financií. „Stále sme odhodlaní hľadať globálne riešenie,“ uviedol.
Americký minister financií Mnuchin sa rozhodol prerušiť rozhovory o dani z digitálnych služieb s predstaviteľmi Európskej únie (EÚ) s argumentom, že sa na nich nedosiahol žiaden pokrok. Ako ďalší dôvod prerušenia označilo jeho ministerstvo pandémiu nového koronavírusu.
„Spojené štáty navrhli prerušiť rozhovory OECD o medzinárodnej digitálnej dani, kým sa vlády na celom svete zameriavajú na reakciu na pandémiu koronavírusu a na bezpečné opätovné otvorenie svojich ekonomík,“ uviedla hovorkyňa ministerstva financií Monica Crowleyová.
V januári sa pritom členovia OECD dohodli, že sa budú snažiť dosiahnuť dohodu o zdaňovaní nadnárodných gigantov do konca roka 2020. Pri ich zdaňovaní sa má zohľadniť ich skutočná aktivita v každej krajine, aby sa zabránilo veľkým spoločnostiam (ako sú Google, Amazon alebo Facebook) platiť dane tam, kde je sadzba najnižšia.
Americký obchodný zástupca Robert Lighthizer predtým nevylúčil mnohostrannú dohodu, keď v stredu (17. 6.) dopoludnia miestneho času vystúpil pred Snemovňou reprezentantov.
„Myslím si, že existuje jednoznačne priestor na urovnanie sporu,“ povedal. „Potrebujeme medzinárodný režim, ktorý sa nebude zameriavať iba na určité strany a určité priemyselné odvetvia, ale kde sa všeobecne zhodneme na tom, ako budeme zdaňovať na medzinárodnej úrovni.“
Francúzsko chcelo pôvodne začať s výberom dane od veľkých digitálnych spoločností vo výške 3 % z ich tržieb už tento rok. Ale po hrozbách zo strany USA, že zvýšia clá na francúzske výrobky, sa Paríž rozhodol odložiť výber prvých daní do roku 2021.

Súvisiace články

Aktuálne správy