Vláda schválila výšku príspevkov na poskytovanie sociálnych služieb na rok 2021

Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) schválila návrh nariadenia, ktorým sa ustanovia výšky príspevkov pre zariadenia sociálnych služieb a ľudí umiestnených v nich na rok 2021.

Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) schválila návrh nariadenia, ktorým sa ustanovia výšky príspevkov pre zariadenia sociálnych služieb a ľudí umiestnených v nich na rok 2021. Návrh nariadenia na rokovanie kabinetu predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.
Rezort práce uviedol, že navrhovaná výška finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach podmienených odkázanosťou na rok 2021 vychádza z účelu tohto finančného príspevku s prihliadnutím na medziročný vývoj minimálnej mzdy, vyváženú úroveň spolufinancovania jednotlivých foriem sociálnej služby v zariadeniach podmienených odkázanosťou.
Jednotlivé výšky príspevkov sa líšia podľa stupňa odkázanosti. Pri poskytovaní pobytovej formy sociálnej služby v zariadení bude mesačný príspevok pre druhý stupeň odkázanosti vo výške 116 eur, pri treťom stupni 261 eur, pri štvrtom stupni bude príspevok 348 eur, pri piatom 493 eur a pri šiestom stupni odkázanosti bude vo výške 609 eur.
Výška príspevku pri poskytovaní ambulantnej formy sociálnej služby v zariadení bude pre druhý stupeň odkázanosti vo výške 77 eur, pre tretí stupeň 174 eur, pri štvrtom stupni odkázanosti bude 232 eur, pri piatom stupni 329 eur a pri šiestom stupni odkázanosti bude 406 eur, pričom miesto má byť obsadené najmenej v rozsahu ôsmich hodín ambulantnej prevádzky počas pracovného dňa.
V schválenom rozpočte verejnej správy na rok 2021 má kapitola ministerstva práce zabezpečené rozpočtové prostriedky na spolufinancovanie sociálnych služieb vo výške 156.063.072 eur. "Za predpokladu čerpania výdavkov v roku 2020 v sume 155 miliónov eur predstavuje rozpočtovo nepokrytý vplyv predpokladaného návrhu nariadenia vlády v roku 2021 sumu 20.534.804 eur," vyčíslil rezort práce v doložke vplyvov k návrhu nariadenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy