Kolaps dolára je prakticky nevyhnutný, varuje odborník

, CNBC Foto: SITA/AP

Éra silného dolára sa môže rýchlo stať minulosťou. Tvrdí to Stephen Roach, jeden z popredných amerických ekonómov s tým, že meniace sa globálne prostredie spojené s masívnym deficitom rozpočtu USA nemôže skončiť inak ako prepadom dolára.

„Americké hospodárstvo je už dlho postihnuté určitými významnými makroekonomickými nerovnováhami, konkrétne veľmi nízkou mierou domácich úspor a chronickým deficitom bežného účtu, pričom tieto problémy sa zhoršujú,“ povedal bývalý šéf Morgan Stanley pre Áziu pre CNBC. „Dolár bude klesať veľmi, veľmi ostro."

Jeho prognóza je prepad o 35 % oproti iným hlavným menám.

Americký dolárový index mien sa v posledných dvoch týždňoch zvýšil o viac ako jedno percento a tento rok je zatiaľ pomerne nízko. Roach je však presvedčený, že nie je čas na to, byť pokojný. „Národná miera úspor sa pravdepodobne dostane hlbšie do negatívneho pásma, ako sa to stalo v USA, alebo akejkoľvek vedúcej ekonomike v hospodárskej histórii," uviedol Roach, ktorý tvrdí, že sú v hre aj iné sily. „Amerika zároveň upúšťa od globalizácie a zameriava sa na oddelenie od zvyšku sveta," uviedol Roach. „Je to smrtiaca kombinácia."

Otázkou je, či sa tak stane rýchlo alebo postupne. Roach tvrdí, že v priebehu budúceho roka alebo dvoch, možno viac. Ako však naznačuje, krach je nevyhnutný, a je to riziko, ktoré by investori nemali ignorovať. „Vo všeobecnosti je to negatívny vplyv na finančné aktíva USA,“ dodal. „Poukazuje to na pravdepodobnosť vyššej inflácie, keď dovážame drahší zahraničný tovar, čo je negatívne pre úrokové sadzby."

Znepokojuje ho, že by krach mohol vyvolať stagflačnú krízu typu sedemdesiatych rokov, keď ceny prudko vzrástli, zatiaľ čo hospodársky rast bol tlmený.

Podľa Roacha ani zmena na prezidentskom poste v novembri by nebola schopná odvrátiť nastúpený trend. Najmä preto, že zákonodarcovia sa snažia bojovať proti ekonomickým dopadom koronavírusu pomocou bezprecedentných stimulačných opatrení. „Tvorcovia politiky sa nikdy nemuseli vyrovnať s ničím, čo by bolo podobné dnešnému narušeniu,“ dodal Roach.

Súvisiace články

Aktuálne správy