Nespokojnosť podnikateľov s podnikateľským prostredím na Slovensku pretrváva

Nespokojnosť podnikateľov s podnikateľským prostredím na Slovensku pretrváva aj naďalej. Za druhý polrok 2019 sa Index podnikateľského prostredia znížil o -2,64 %. Trend zmierňujúceho sa negatívneho pohľadu podnikateľov sa tak zvrátil. V prvom polroku minulého roka bol negatívny pohľad na podnikateľské prostredie o 0,4 % lepší ako v druhom. O výsledkoch prieskumu informoval výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Serina.
Podnikatelia označili za najväčšiu bariéru v podnikaní za druhý polrok 2019 vymáhateľnosť práva, funkčnosť súdnictva, efektívnosť hospodárenia štátu, prístup k štátnej pomoci, byrokraciu a uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom. Za nimi nasledujú funkčnosť politického systému v štáte, zrozumiteľnosť, použiteľnosť, stálosť právnych predpisov, úroveň korupcie na úradoch a výskyt hospodárskej kriminality, organizovaného zločinu a pracovnoprávna legislatíva.
V druhom polroku 2019 hodnotili podnikatelia kvalitu a dostupnosť výrobných vstupov, pracovnej sily o 2,6 % lepšie oproti predošlému polroku. Taktiež hodnotili lepšie aj likviditu, cash-flow, plnenie záväzkov podniku. Oproti prvému polroku 2019 hodnotili podnikatelia výrazne lepšie systém riadenia, manažment ľudských zdrojov.
Z pohľadu legislatívy majú podnikatelia za to, že podnikateľské prostredie najviac poškodí novela zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, ktorým sa zaviedol trvalý a zdvojnásobený bankový odvod. Negatívne hodnotili aj novelu zákona o minimálnej mzde, ktorou sa zaviedol automat naviazaný na priemernú mesačnú mzdu dva roky dozadu, a novelu zákonníka práce, ktorou sa zvyšuje dĺžka základnej výmery dovolenky na päť týždňov aj pre zamestnancov, ktorí dosiaľ nedovŕšili 33 rokov veku, ale trvalo sa starajú o dieťa.
Ocenili však novelu Obchodného zákonníka, ktorej cieľom je, v záujme ochrany najmä malých a stredných podnikateľov, bojovať proti daňovým podvodom vytvorením podmienok na potláčanie nečestných praktík pri likvidáciách obchodných spoločností, ale aj zavedenie a zefektívnenie funkčného prepojenia verejných registrov týkajúcich sa podnikateľského sektora. Podobne hľadia aj na zákon o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktorého snahou je znížiť množstvo voľne odhodeného odpadu v prírode. Ocenili tiež novelu zákona o dani z príjmov, ktorej úlohou je zjednodušiť výpočet základu dane pre malé a stredné podniky a znížiť ich administratívne zaťaženie. Pozitívne hodnotili aj novelu zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorá spočíva v znížení sadzby DPH na úroveň 10 % na noviny, časopisy a periodiká.

Súvisiace články

Aktuálne správy