Britská ekonomika klesla v apríli o rekordných viac než 20 %

Britská ekonomika klesla v apríli medzimesačne o rekordných viac než 20 %. Uviedol to v piatok britský štatistický úrad ONS.

Podľa ONS klesla ekonomika Veľkej Británie v apríli v porovnaní s marcom o 20,4 % po marcovom poklese o 5,8 %. Aprílový pokles bol najvýraznejší od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1997.
Rozsah poklesu prekonal aj odhady analytikov. Tí v priemere počítali s poklesom o 18,4 %, aj keď odhady medzi nimi sa výrazne rozchádzali. Niektorí očakávali pokles o menej než 10 %, ďalší nevylučovali, že prekoná 30 %.
Za trojmesačné obdobie do konca apríla zaznamenala britská ekonomika pokles o 10,4 %. Aj v tomto prípade bol pokles výraznejší, aj keď iba mierne. Analytici počítali s tým, že ekonomika klesne o 10 %.
Ako povedal Jonathan Athow z ONS, "aprílový pokles je najvýraznejší, aký Británia kedy zaznamenala, viac než trojnásobne výraznejší v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom a takmer 10-násobne výraznejší, než bol najprudší pokles v období pred koronakrízou".
Aj kľúčový sektor služieb zaznamenal rekordný pokles. Ten dosiahol v apríli medzimesačne 19 %, zatiaľ čo v marci predstavoval 6,2 %.
Podobne priemyselná produkcia klesla v rekordnom rozsahu. Pokles dosiahol v apríli 20,3 %, pričom najviac sa pod celkový vývoj podpísala produkcia vo výrobnom sektore. V rámci tohto sektora klesla produkcia o rekordných 24,3 %.
Ani v tomto prípade ekonómovia s takým rozsahom poklesu nepočítali. Očakávali, že po marcovom medzimesačnom poklese o 4,2 % klesne priemyselná výroba v apríli o 15 %. Pri výrobnom sektore očakávali pokles produkcie o 15,8 %, pričom vychádzali z marcového poklesu o 4,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy