Švajčiarska polícia vyšetruje 8-ročného chlapca, chcel zaplatiť hračkárskymi peniazmi

, The Guardian Foto: SITA/AP

Dieťa bude mať údajne záznam do roku 2032 po tom, čo sa v obchode opýtalo, či by mohlo použiť na zaplatenie falošné eurá.

Nemenovaný chlapec nebol obvinený zo spáchania trestného činu, jeho meno však bude údajne figurovať v policajných záznamoch až do mája 2032.

Na konci apríla sa spolu so svojim 10-ročným brat a jedným dievčaťom vybral do miestneho obchodu v neďalekom Dietgene, kde sa spýtal, či môže použiť tieto peniaze na zaplatenie. Ukázal falošné eurá, ktorí získali začiatkom marca na mestskom karnevale v Sissach. Falošné eurobankovky mali byť podľa denníka Basler Zeitung (BaZ) papieriky, aké sa symbolicky pália na pohreboch, aby sa zaistilo, že mŕtvi budú mať šťastný posmrtný život. Sú vytlačené na obyčajnom papieri a sú na nich čínske znaky.

Napriek tomu, že bankovka bola jasne identifikovateľná, že nejde o oficiálne platidlo, navyše v krajine sa stále používajú švajčiarske franky, pracovníci obchodu cítili povinnosť zalarmovať políciu. „Sú to firemné predpisy, dostali sme to pokynom z ústredia vo Winterthure,“ citoval manažérku obchodu Tanja Baumannovú BaZ.

28. mája polícia kontaktovala chlapcových rodičov a následne urobila trojhodinovú domovú prehliadku. Vyžiadala si aj záznam z bezpečnostných kamier. „Boli sme informovaní, že deti so zväzkom falšovaných eurobankoviek sa pokúšali o kúpu tovaru. Preto vzniklo podozrenie, že ide o uvedenie falšovaných peňazí do obehu,“ vysvetlil hovorca polície Bazilej-Landschaft. Vyšetrujúci úradník uviedol, že musí určiť, či sa falošné peniaze mali použiť úmyselne a či sú deti trestnoprávne zodpovedné.

Ukázalo sa, že pri domovej prehliadke polícia zaistila len ďalšie hračkárske peniaze, podľa správy policajti zabavili tri akože 50 eurové bankovky, dve dvadsaťeurové, päť 10 eurových a tri päťeurové.

Súvisiace články

Aktuálne správy