Priemyselná produkcia v Nemecku zaznamenala v apríli rekordný pokles

Priemyselná produkcia v Nemecku zaznamenala v apríli rekordný pokles. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá prinútila väčšinu podnikov pozastaviť prevádzku.
Ako v pondelok informoval nemecký štatistický úrad Destatis, produkcia v nemeckom priemysle klesla v apríli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 17,9 % po marcovom poklese na úrovni 8,9 %. Aprílový výsledok predstavuje najvýraznejší pokles od začatia evidovania príslušných údajov v januári 1991.
V medziročnom porovnaní klesla priemyselná produkcia o 25,3 % po 11,3-percentnom poklese v marci. Aj v tomto prípade je to najvýraznejší pokles od začatia evidovania údajov v roku 1991.
Aprílové údaje boli omnoho horšie aj oproti odhadom ekonómov. V prieskume, ktorý uskutočnila agentúra Reuters, očakávali ekonómovia medzimesačné zrýchlenie poklesu priemyselnej výroby na 16 %.
Výsledky do veľkej miery ovplyvnila produkcia kapitálových tovarov. Tá sa znížila o 35,3 %. Výrazne klesla aj produkcia polotovarov (-13,8 %) a spotrebného tovaru, kde pokles dosiahol 8,7 %. Produkcia v energetickom priemysle klesla o 7,2 % a v stavebníctve o 4,1 %.
Najnovšie údaje tak ešte posilnili očakávania ekonómov, že v 2. kvartáli zaznamená nemecká ekonomika najväčší pokles od 2. svetovej vojny. „Hrubý domáci produkt (HDP) klesne v 2. štvrťroku pravdepodobne o viac než 10 %. Takýto pokles v mierových časoch ekonomika ešte nezaznamenala,“ povedal ekonóm VP Bank Group Thomas Gitzel. Vláda za celý rok 2020 počíta s poklesom 6,3 %, pričom očakáva, že balík fiškálnych stimulov v hodnote 130 miliárd eur pomôže zrýchliť ekonomickú aktivitu v 2. polovici roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy