Soul očakáva tento rok rast HDP o 0,1 %, najhorší výsledok za vyše 20 rokov

Juhokórejská ekonomika dosiahne tento rok iba minimálny rast, pričom jej výkon bude najslabší za viac ako dve desaťročia. Odhaduje to juhokórejská vláda, ktorá zverejnila novú prognózu na tento rok. Napriek tomu je odhad vlády optimistickejší než v prípade juhokórejskej centrálnej banky či Medzinárodného menového fondu (MMF).
Vláda informovala, že tento rok očakáva rast ekonomiky na úrovni iba 0,1 %. Ak sa jej prognóza vyplní, bude to najhorší výsledok juhokórejskej ekonomiky od ázijskej finančnej krízy v roku 1998, keď hrubý domáci produkt (HDP) klesol o 5,1 %. Vývoj ekonomiky ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, ktorá zasiahla do medzinárodného obchodu, spotreby aj firemných investícií.
Nový odhad juhokórejskej vlády je neporovnateľne horší než jej predchádzajúca prognóza zverejnená v období pred nástupom pandémie. V tej počítala s tohtoročným rastom HDP o 2,4 %.
Na druhej strane je o niečo optimistickejšia než prognóza juhokórejskej centrálnej banky, ktorá očakáva v tomto roku pokles ekonomiky o 0,2 %. Ešte horší vývoj predpokladá MMF, podľa ktorého ekonomika Južnej Kórey klesne v roku 2020 o 1,2 %. V minulom roku zaznamenala Južná Kórea hospodársky rast na úrovni 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy