HDP Slovenska sa v 2. štvrťroku prepadne medziročne o 11 %

Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska sa v druhom štvrťroku prepadne medziročne o 11 % a za celý prvý polrok by ekonomika mala medziročne poklesnúť o 7,6 %. Vyplýva to z najnovšej krátkodobej prognózy vývoja slovenskej ekonomiky Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (KRRZ). V porovnaní s 1. štvrťrokom ekonomika klesla o 6,9 %.

"Podľa technického odhadu KRRZ sa bude medziročný pokles HDP postupne prehlbovať a za druhý štvrťrok dosiahne -11,0 %. Prvý polrok zaznamená ekonomický rast prepad na úrovni -7,6 %, čo je blízko odhadu výboru pre makroekonomické prognózy z apríla 2020, ktorý je na úrovni -8,2 %," uviedla KRRZ.
V medziročnom prepade sú podľa KRRZ odhady všetkých zložiek HDP okrem verejnej správy. "V druhom štvrťroku spotreba domácností smeruje do medziročného poklesu, pri investíciách, exportoch a HDP môžeme očakávať v druhom štvrťroku až dvojciferné prepady. Inflácia postupne slabne a dostáva sa pod 2 %," spresnili analytici.
Dno prepadu ekonomickej aktivity analytici KRRZ odhadli na prelom 1. a 2. štvrťroka, pričom predpokladajú, že oživovanie bude pomalé.

Súvisiace články

Aktuálne správy