Tri fázy depresie na trhu: Zmeňte si portfólio, inak sa neuchránite!

, MW Foto: SITA/AP

Trhy už tak sebavedomo nerastú, keď predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell vyhlásil, že globálne ekonomiky sa tak rýchlo z pandémie nezotavia. Pridali sa aj varovania veľkých investorov, že akcie sú nadhodnotené. Portfólio manažér radí, ak sa chcete uchrániť, obchodujte iba s dvoma nástrojmi.

Thomas H. Kee Jr., prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Stock Traders Daily a portfólio manažér na Equity Logic tvrdí, že zložité a ťažkopádne portfólio, ako niektoré z najobľúbenejších modelov s 20 alebo 30 akciami, sťažuje včasné riadenie rizika.

„Ponúkame veľmi jednoduchú, škálovateľnú stratégiu, ktorá zahŕňa S&P 500 ETF SPY a hotovosť. Jednoduchosť portfólia umožňuje sledovať trh a včas prejsť na hotovosť, čo umožňuje rýchlo sa chrániť. Je to nevyhnutné, keď sú trhové podmienky také, aké sú dnes," uviedol Kee s odkazom na stredu, keď kvôli veľkému trhovému poklesu spočiatku prešiel na hotovosť, ale neskôr zvolil nákup S&P 500 kvôli hĺbke tohto pádu.

Kee tvrdí, že sme vo veľkej trojfázovej depresii. Prvá fáza prišla v marci, keď došlo k prepadu akcií aj na Main Street. V druhej fáze sa akciový trh odpojí od Main Street, v tej sme dnes. Kee očakáva, že toto obdobie potrvá niekoľko mesiacov a počas neho treba rátať s vlnou „falošných peňazí“ pochádzajúcich z podnetu centrálnej banky, ktorá sa bude snažiť udržiavať rast na trhoch.  Samozrejme aj tak sa objavia „rýchle a tvrdé poklesy“. V tejto fáze musia investori „zostať na širšom základe a jazdiť na vlne, kým znie hudba,“ povedal Kee, ktorého modely predpovedajú 95 % šancu na maximá pre Nasdaq-100 a 50 % pre S&P do konca roka.

Tretia fáza, najtemnejšia, by mala nastať pravdepodobne začiatkom budúceho roka, keď sa končia stimulačné politiky Fedu, úroveň dlhov bude „absurdná“ a solventnosť Fedu bude spochybňovaná, čo je pravdepodobne veľký problém finančného sektora a akcií, povedal Kee pre MarketWatch.

Tretia fáza je zvyčajne „rýchla, tvrdá a brutálna,“ uviedol. A keď sa posledná fáza ukáže, bude to signál prejsť na hotovosť. Ale dovtedy treba zostať na trhu.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy