Nemocnica sv. Michala porušila zákon, úrad jej uložil pokutu

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zistil viaceré porušenia zákona pri verejnom obstarávaní Nemocnice svätého Michala v Bratislave s názvom Čistiace a hygienické potreby, zabezpečenie prevádzky. Skonštatoval, že mohli mať vplyv na výsledok obstarávania. Zároveň udelil nemocnici pokutu vo výške 2500 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.
„Keďže nemocnica súhlasila so zisteniami z kontroly, úrad jej v zmysle zákona znížil výšku pokuty o polovicu a uložil ju vo výške 2500 eur. O záveroch z kontroly zákazky po podpise zmluvy úrad informoval aj autora podnetu, ktorým bola Nadácia Zastavme korupciu,“ priblížil riaditeľ ÚVO Miroslav Hlivák.
Nemocnica porušila princíp nediskriminácie hospodárskych subjektov a hospodárnosti, vyplýva z rozhodnutia úradu. Spoločným obstarávaním viacerých navzájom nesúvisiacich kategórií tovarov obmedzila hospodársku súťaž. Záujem o účasť mohlo tak prejaviť menej potenciálnych záujemcov, ako keby mohli predkladať ponuky samostatne na jednotlivé kategórie tovarov.
Princíp nediskriminácie hospodárskych subjektov a rovnakého zaobchádzania nedodržal kontrolovaný subjekt, keď požadoval dodanie výrobkov konkrétnych značiek, pričom v prípade týchto výrobkov pripustil predkladanie ekvivalentného plnenia iba formálne a pre jednu kategóriu týchto výrobkov úplne vylúčil predkladanie ekvivalentného plnenia.
„Nemocnica tiež porušila princíp transparentnosti, keď stanovila možnosť obstarať bližšie neurčené tovary aj mimosúťažným postupom, bez určenia ich množstva a ceny,“ doplnil Hlivák.

Súvisiace články

Aktuálne správy