Rozpočtový deficit USA sa tento rok zoštvornásobí na takmer 4 bilióny USD

Rozpočtový deficit USA sa tento rok zrejme zoštvornásobí na takmer 4 bilióny USD (3,7 bilióna eur). Nezisková organizácia CRFB (The Committee for a Responsible Federal Budget) odhaduje, že do roku 2023 dlh Spojených štátov prekoná rekordné maximum v ére po druhej svetovej vojne.
A to prognózy CRFB zahŕňajú len výdavky, ktoré už boli schválené. Kongres doteraz schválil balíky pomoci a stimulov na zmiernenie následkov koronakrízy v celkovej hodnote 2,3 bilióna USD (eur). Je však takmer isté, že výdavky budú ešte vyššie, keďže koronakríza ohrozuje milióny pracovných miest a tisíce firiem, čo zároveň zníži príjmy lokálnych a štátnych vlád.
Pomer dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP) sa viac než zdvojnásobil ešte pred touto krízou na 79 % HDP v roku 2019 z 35 % HDP v roku 2007.
V tomto roku sa odhaduje federálny deficit na úrovni 3,8 bilióna USD. CRFB vo svojom najpesimistickejšom scenári predpovedá, že dlh by mohol v roku 2025 dosiahnuť 117 % HDP a výrazne by sa dostal nad doterajšie maximum v období po druhej svetovej vojne 106 % HDP z roku 1946. To by nemalo predstavovať bezprostredný problém pre vládu, keďže úrokové sadzby sú nízke.

Súvisiace články

Aktuálne správy