Sberbank mení majiteľa: Ruská vláda kupuje najväčšiu banku v krajine

, ČTK Foto: SITA/AP

Dlho diskutovaný konflikt záujmov konečne zanikne. Doteraz totiž spadala najstaršia ruská banka do majetku centrálnej banky, a tá vo svojej náplni aj bankový dohľad.

V tejto veľmi ziskovej a tiež najväčšej banke v krajine bude mať ministerstvo financií odteraz podiel 52,3 percenta. Získa tak na ňu väčší vplyv a bude môcť lepšie kontrolovať finančné pohyby v najväčšom štáte sveta, napísala agentúra DPA. Podľa oznámenia Kremľa včera príslušný zákon k získaniu kmeňových akcií banky podpísal ruský prezident Vladimir Putin. Akcie Sberbank Rossii na burze v Moskve si pripisujú viac ako 7 %. Vláda môže v najbližších rokoch počítať s ďalšími príjmami, pretože akcie Sberbank sú vďaka dividendám výnosné.

V Sberbank má podľa DPA konto viac ako 90 miliónov Rusov. Prostredníctvom nej sa platia dane a fakturujú služby, pre ministerstvo financií je preto veľmi zaujímavá. Zisk Sberbank je štyrikrát vyšší ako zisk jej najväčšieho konkurenta, takisto štátom kontrolovanej VTB. Len vo štvrtom štvrťroku minulého roka čistý zisk predstavoval 212 miliárd rubľov (2,43 miliárd eur).

Minister financií Anton Siluanov pred mesiacom uviedol, že transakcia sa vyšplhá na zhruba 2,5 bilióna rubľov (29,5 miliárd eur). Na kúpu vláda použije prostriedky z Národného fondu bohatstva (NWF), ktorý je prednostne určený napríklad na opravy zničených ulíc. Peniaze sa ale vládnemu rozpočtu okľukou vrátia, pretože centrálna banka do neho prevedie 75 % svojho zisku.

Získaná suma by potom mala ísť na zvýšenie sociálnych výdavkov, ktoré pred nedávnom avizoval Putin. Šéf Kremľa sľúbil viac pomoci napríklad rodinám s nízkymi príjmami.

Sberbank Slovensko, a.s. na našom trhu pôsobila do augusta 2017, kedy bola zlúčená s Prima Banka Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy