Saudská Arábia nariadila firme Aramco zvýšiť kapacitu na 13 mil. barelov denne

Saudská vláda nariadila ropnému koncernu Saudi Aramco zvýšiť produkčnú kapacitu až na 13 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov). Rozhodnutie sa odrazilo na cenách ropy, pričom cena Brentu skĺzla pod 37 USD za barel.
Ako informoval šéf spoločnosti Amin Násir, firma Saudi Aramco dostala od ministerstva energetiky inštrukcie, aby svoju maximálnu produkčnú kapacitu zvýšila o 1 milión barelov denne. Jej pôvodná kapacita dosahovala 12 miliónov barelov/deň. „Firma robí maximum, aby nariadenie splnila čo najskôr,“ dodal Násir.
Saudská Arábia už v utorok (10. 3.) oznámila, že v apríli zvýši dodávky ropy na rekordné hodnoty. Tým zároveň zvýšila spor s Ruskom, čo sa týka produkcie, a dala tak najavo, že návrhy Moskvy na nové rokovania o objeme ťažby odmieta.
V stredu sa tlak Saudskej Arábie ešte zvýšil, na čo zareagovali ceny ropy, ktoré ešte v ranných hodinách rástli. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s májovým kontraktom dosiahla do 10.12 h SEČ 36,53 USD (32,07 eura) za barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou znamená pokles o 69 centov (1,25 %).
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli dosiahla 33,67 USD/barel. Aj v tomto prípade to predstavuje pokles o 69 centov (2,01 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy