Saxo Bank: Tri scenáre vývoja na trhu

, Saxo Bank

Šéf stratégie forexových trhov zo Saxo Bank, John Hardy, upozorňuje, že nejde o prognózu, ale podnety na diskusiu. Žiadny z týchto scenárov by samozrejme nemusel nastať.

Trhy budú podľa analytika potrebovať k stabilizácii jasné signály, že počet nových prípadov a tempo šírenia nákazy ustupujú. Kľúčové body obratu budú vzhľadom k trhovej kapitalizácii ležať v Európe a predovšetkým v USA.

Bez ohľadu na to, akú podobu trhy nakoniec získajú, sa môžeme podľa Hardyho domnievať, že odvrátenou stranou krízy bude urýchlenie tendencie smerom k deglobalizácii. Koronavírus len upevnil riziká, ktoré plynú z košatých globálnych dodávateľských reťazcov v deglobalizujícom sa svete, a na úrovni top manažmentov firiem možno vraj preto očakávať masívnu zmenu správania.

Bezprostredne by dopad koronavírusu mohol byť klasicky deflačný, píše Hardy. Obrovské podporné opatrenia a proces deglobalizácie pritom nechávajú tušiť, že sme sa priblížili obdobiu dlhodobo nízkej úrovne globálnych úrokových sadzieb. Pre nadchádzajúce týždne a mesiace podľa experta plynú dva hlavné imperatívy: zostať v bezpečí na úrovni pákových efektov a zostať likvidný pre prípad zásadného obratu v tejto kríze.

Ako by sa trhy po prepuknutí epidémie mohli vyvíjať?

Scenár 1: Najlepší prípad – Odložené V
Scenár počíta s globálnou technickou recesiou a ďalším výrazným narušením v druhom a treťom kvartáli, zatiaľ čo nových prípadov nákazy bude vďaka preventívnym opatrením ubúdať. V tejto etape je tiež stále jasnejšie, že prevencia a karantény uspokojivo spomaľujú šírenie nákazy a situácia sa nakoniec niekedy začne zlepšovať. Zároveň v systéme zafungujú masívne fiškálne stimuly a rovnako ohromujúce znižovanie sadzieb a neskôr počas roka sa vytvorí očakávanie masívneho zotavenie v tvare písmena V. Ak by malo tento "véčkový scenár" niečo naozaj urýchliť, bolo by to oznámenie fungujúcej vakcíny, ktorá by v horizonte mesiacov mohla plne nabehnúť do výroby. Pravdepodobnosť takéhoto vývoja ale nemáme možnosť vyhodnotiť, pripúšťa Saxo.

Scenár 2: Základný prípad – Zotavenie v tvare U
Nariaďovania aj dobrovoľná karanténa (výber dovolenky či verejného podujatiaí) vyvolajú prudkú recesiu, podobnú ničomu, čo sme tu mali od Veľkej recesie, ako sa hovorí veľkému hospodárskemu poklesu začínajúcemu v roku 2007 a nasledujúcich rokoch. Reálna aktivita sa bude napriek heroickému podpornému úsiliu zotavovať len pomaly, pretože vírusová infekcia sa bude epizodicky vracať, takže nebudú miznúť preventívne opatrenia, rovnako ako výrazné narušenie aktivity. Hne´d ako sa v tomto scenári objaví comeback, kolísanie od deflačných obáv smerom k inflačnejšie orientovaným výsledkom by mohlo byť podstatne zásadnejšie než u scenára "najlepšieho prípadu". Dôvodom je, že hlboká deštrukcia sa v tomto prípade deje na strane ponuky v energetike a v iných sektoroch kvôli nedostatku finančných prostriedkov a úverovej tiesni v druhom a treťom štvrťroku. Keď sa zotavenie objaví, dopyt a likvidita poženú hore ceny a ponuka sa bude snažiť ich dohnať.

Scenár 3: Najhorší prípad – Zotavenie v tvare L
Do tejto fázy sa naozaj dostať nechceme. Najhorší prípad počíta s tým, že globálna ekonomika vstúpi do fázy poklesu, ktorý nenastal od Veľkej hospodárskej krízy z 30. rokov minulého storočia. Strach z opätovnej infekcie sa objaví po celom svete a kvôli globálnemu šíreniu vírusu bude veľmi ťažké zrušiť karanténne opatrenia. To znamená, že návrat k biznisu „as usual“ bude vytvárať nové obavy z nákazy. Táto devastácia sa bude stále viac prehlbovať v situácii, kedy malým a stredným firmám (SME) nepomohlo prvotné pošťuchnutie centrálnymi bankami a vládami. SME sú následkom toho nútené rušiť svoje aktivity, zatiaľ čo im vysychajú úverové linky. Objavuje sa obvyklé vzájomne sa umocňujúce správanie, ktoré celkový zostup nakoniec ešte zhoršuje. O prácu prichádzajú tiež príbuzní a spolupracovníci, čo vedie k ďalšiemu poklesu ekonomickej aktivity. Náznaky zotavenia sa naplno neobjavia do roku 2021.

Súvisiace články

Aktuálne správy