Návštevnosť Slovenska v roku 2019 dosiahla nový rekord

BRATISLAVA 21. februára -V roku 2019 si na Slovensko našlo cestu opäť viac turistov. Potvrdzujú to najnovšie štatistiky návštevnosti.

BRATISLAVA 21. februára –

V roku 2019 si na Slovensko našlo cestu opäť viac turistov. Potvrdzujú to najnovšie štatistiky návštevnosti. Podľa nich na Slovensko zavítalo celkom 6 432 934 ľudí. Oproti roku 2018 ide o 15-percentný nárast. Aj tieto čísla potvrdzujú, že cestovný ruch na Slovensku zažíva svoje najlepšie časy. Narastá pritom počet domácich aj zahraničných turistov.

„Najnovšie štatistiky nám ukazujú, že sa nám darí nielen pokoriť 5-miliónovú hranicu hostí, dokonca sme ju už výrazne zvýšili o milión v porovnaní s minulým rokom. Aj to je výsledok, že sa intenzívne venujeme propagácii našej krajiny a snažíme sa pravidelne navyšovať aj finančné prostriedky, aby sme turistom ponúkli lepšie služby a zároveň držali krok s konkurenciou,“ konštatoval minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

Počet zahraničných turistov narástol v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 9,7% na celkových 2 475 094. Výraznejší rast je viditeľný u domácich návštevníkov ubytovacích zariadení. V roku 2019 ich počet predstavuje takmer 4 milióny (3 957 840), čo je zvýšenie o 18,5% oproti predchádzajúcemu obdobiu. V roku 2019 rástli aj prenocovania v našich ubytovacích zariadeniach a celkový počet stúpol o 14,1% na 17 703 695. Priemerný počet prenocovaní zostal na minuloročnej úrovni, to znamená, že turisti sa na Slovensku zdržali v priemere 2,8 noci.

Slovensko ako turistickú destináciu tradične vyhľadávajú najmä turisti z okolitých krajín. Počet návštevníkov z Českej republiky stúpol o 10,8%, Poliakov bolo o 6,2% viac ako minulý rok, počet nemeckých turistov vzrástol o 2,3% a u Maďarov bol zaznamenaný výrazný nárast počtu návštevníkov o 11,2%. Najzreteľnejší je vzostup počtu ukrajinských turistov, ich počet narástol o 33,4%.

Ministerstvo dopravy už dnes intenzívne pracuje na Stratégii rozvoja udržateľného CR do roku 2030. Cieľom je nielen turistov na Slovensko prilákať, ale ich aj udržať v regiónoch a mestách.

Karolína Ducká
hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR

Táto informácia je komerčným oznámením a je odvysielaná v znení dodanom klientom bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA za jej obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá.
www.prservis.sk; email: prservis@sita.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy