Čínska centrálna banka sa snaží zmierniť dôsledky epidémie koronavírusu

Čínska centrálna banka sa snaží zmierniť dôsledky epidémie koronavírusu a znížila úrokové sadzby strednodobých úverov.
People’s Bank of China (PBOC) v pondelok ponúkla komerčným bankám 1-ročné úvery v celkovej hodnote 200 miliárd CNY (26,44 miliardy eur). PBOC zároveň znížila úrokovú sadzbu týchto strednodobých úverov o 10 bázických bodov na 3,15 %, čo je najmenej od roku 2017.
Centrálna banka tiež napumpovala do 100 miliárd CNY prostredníctvom 7-dňových repo operácií. Úroková sadzba týchto 7-dňových úverov klesla na 2,40 % z 2,50 % pred dvomi týždňami. Sadzba na 14-dňové repo operácie sa znížila na 2,55 % z 2,65 %. Táto sadzba vlani v decembri klesla o 5 bázických bodov.
PBOC sa týmito opatreniami snaží podporiť ekonomiku a obmedziť negatívne dôsledky epidémie nového koronavírusu. Očakáva sa, že toto uvoľnenie sa prejaví aj na hlavných sadzbách, ktoré sa budú prehodnocovať 20. januára. V januári sa nezmenili a jednoročná základná sadzba na úvery (loan prime rate, LPR) zostala na 4,15 % a 5-ročná na 4,80 %.
Obe základné sadzby naposledy klesli v novembri. Obe padli o 5 bázických bodov, 1-ročná zo 4,20 % a 5-ročná základná sadzba zo 4,85 %. Tieto základné sadzby stanovuje PBOC na základe návrhov 18 bánk, Peking však má vplyv na stanovenie sadzieb. Nová 1-ročná základná sadzba na úvery v auguste nahradila tradičnú kľúčovú sadzbu.

Súvisiace články

Aktuálne správy