AKTUALIZÁCIA – EKONOMIKA: Hospodársky rast na Slovensku v poslednom štvrťroku vlaňajška zrýchlil na 2,1 %

Správa „EKONOMIKA: Hospodársky rast na Slovensku v poslednom štvrťroku vlaňajška zrýchlil na 2,1 %“ rozšírená o komentáre analytikov v treťom, štvrtom a piatom odseku.

BRATISLAVA 14. februára (SITA) – Rast slovenského hospodárstva sa na záver minulého roka zrýchlil. Hrubý domáci produkt totiž podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR (ŠÚ) v poslednom kvartáli vlaňajška v stálych cenách medziročne stúpol o 2,1 %, kým v treťom štvrťroku vzrástol o 1,3 %. Po očistení o sezónne vplyvy pritom podľa štatistikov ekonomika medziročne stúpla o 1,9 % a medzikvartálne oproti tretiemu štvrťroku 2019 o 0,6 %.

V nominálnom vyjadrení sa tak v slovenskom hospodárstve za posledné tri mesiace minulého roka vytvoril hrubý domáci produkt v objeme 24,294 miliardy eur. V medziročnom porovnaní tak v bežných cenách tvorba hrubého domáceho produktu na Slovensku stúpla o 5,1 %.

Hospodársky rast v štvrtom kvartáli tak bol podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Valachyovej o niečo vyšší, ako sa očakávalo. „Čo je dobrá správa najmä po predchádzajúcich zverejnených mesačných číslach, ktoré ukazovali slabší výkon v priemysle,“ dodala s tým, že rast tak v závere roka zrejme potiahla najmä spotreba domácností, keďže trh práce zostal stále silný.

Za celý rok 2019 hospodársky rast Slovenska dosiahol 2,4 % a zaostal tak za ostatnými krajinami regiónu. Vyšší rast si podľa Valachyovej udržali tak Maďarsko s 5 %, ako aj Poľsko so 4 %. „My sme vo väčšej miere kopírovali vývoj u nášho najväčšieho obchodného partnera Nemecka, ktoré spomalilo rast na 0,6 % po raste o 1,5 % v roku 2018,“ uviedla analytička. V tomto roku by rast hrubého domáceho produktu na Slovensku mohol podľa nej o niečo spomaliť, tesne nad hranicu dvoch percent.

O pozitívnom prekvapení z konca roka hovorí aj analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. „Na druhej strane, naďalej predkladáme, že ekonomický rast na Slovensku ostane tlmený, pričom riziká sa javia stále vychýlené skôr smerom nadol. Indikátory nálad v európskej ekonomike síce naznačujú stabilizáciu poklesu v priemysle, naďalej však nesignalizujú významnejšie zotavenie tejto časti ekonomiky,“ tvrdí. Riziká pre našu ekonomiku pritom plynú najmä z externých faktorov, ako hrozby protekcionizmu, ale už aj nového koronavírusu, ktorý odstavil časť čínskeho hospodárstva. Hlavným domácim rizikom sú zase blížiace sa parlamentné voľby, hlavne v prípade patového výsledku.

Údaje o vývoji hrubého domáceho produktu za štvrtý štvrťrok bude ŠÚ ešte spresňovať. „Rýchly odhad hrubého domáceho produktu a zamestnanosti bude na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresnený, doplnený o štruktúry jednotlivých ukazovateľov a publikovaný v Štatistickej správe o základných vývojových tendenciách v hospodárstve SR vo štvrtom štvrťroku 2019,“ uvádza úrad. Spresnené výsledky budú zverejnené 6. marca 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy