Obavy so šírenia koronavírusu ovplyvnili aj ceny ropy

Ceny ropy smerujú k týždennému poklesu, keďže šírenie koronavírusu vyvoláva obavy z vývoja dopytu. Navyše, Rusko zatiaľ neprisľúbilo ostatným ropným krajinám, že sa pripojí k ďalšiemu znižovaniu ťažbu, keďže práve pre šírenie vírusu potrebuje viac času na zhodnotenie situácie.
Termínové zmluvy na severomorskú ropnú zmes Brent s dodávkou v apríli do 17.26 h SEČ vzrástli o šesť centov na 54.99 USD (50,13 eura) za barel (159 litrov). Brent podľa agentúry Reuters smeruje k týždennej strate o 5,5 %.
Ceny termínových zmlúv americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v marci v rovnakom čase klesli o štyri centy na 50,91 USD za barel a smerujú k týždennej strate o 1,3 %.
Poradná komisia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšie štáty pod vedením Ruska, známa ako OPEC+, tento týždeň navrhla zníženie ťažby o 600.000 barelov denne.
Ruský minister energetiky Alexander Novak v piatok oznámil, že potrebujú viac času na zhodnotenie situácie, nevyjadril sa však k postoju Ruska k otázke zníženia produkcie. Novak navyše predpovedá, že v dôsledku vírusu môže globálny dopyt po rope klesnúť tento rok o 150.000 až 200.000 barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy