Zisk bankového sektora vlani vzrástol mierne o 0,5 % na 643 mil. eur

Zisk bankového sektora na Slovensku vlani vzrástol iba mierne, a to o 0,5 % na 643 miliónov eur. Zisk pred zdanením však klesol o 1,5 %. Vyplýva to z predbežných neuaditovaných výsledkov, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

Podľa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) rast ziskovosti pozitívne ovplyvnila nižšia tvorba opravných položiek a rezerv, nižšie ostatné administratívne náklady a prijaté dividendy. "Naopak, negatívny vplyv na rast ziskovosti mali čisté úrokové výnosy, ktoré medziročne klesli o 2,8 % a výnosy z obchodovania," doplnila SBA. Čisté výnosy z poplatkov medziročne vzrástli o 2,5 %.
Stav celkových úverov medziročne vzrástol o 6,7 %, najmä vďaka rastu úverov obyvateľstvu, ktoré medziročne stúpli o 8 %. V decembri minulého roka rast nových úverov na bývanie vzrástol o 71 % a dosiahol podľa SBA historicky druhý najvyšší mesačný objem 1,33 miliardy eur. "Nové úvery na bývanie vlani medziročne stúpli o 21 %. Úroková sadzba nových úverov na bývanie klesla na historické minimum 1,094 %," vyčíslila SBA. Nových spotrebiteľských úverov vlani banky poskytli o 6,6 % menej ako v roku 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy