Objednávky kapitálových tovarov v USA klesli v decembri najviac za 8 mesiacov

Nové objednávky jadrových kapitálových tovarov v USA v decembri klesli najprudšie za 8 mesiacov. To signalizuje, že firemné investície ďalej klesali aj v poslednom kvartáli vlaňajška a brzdili rast ekonomiky.
Firemné investície zostávajú jedným zo slabých miest ekonomiky USA. Trh s bývaním, ktorý bol ďalšou brzdou, sa už zotavuje. Dôvodom je zníženie úrokových sadzieb v minulom roku americkou centrálnou bankou (Fed).
Objednávky nevojenských kapitálových tovarov bez lietadiel v decembri klesli o 0,9 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu. To bol ich najvýraznejší pád od apríla. Experti pozorne sledujú vývoj tohto indikátora, ktorý odráža investičné plány firiem. V poslednom mesiaci 2019 sa znížil dopyt po strojoch, primárnych kovoch, elektrickom vybavení a domácich spotrebičoch.
Ministerstvo tiež revidovalo novembrový údaj na +0,1 % z +0,2 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali v decembri stagnáciu jadrových kapitálových objednávok.
Dodávky jadrových kapitálových tovarov v decembri klesli o 0,4 % po znížení o 0,3 % v novembri.
Celkovo sa objednávky tovarov dlhodobej spotreby v decembri oživili výrazne viac, než sa očakávalo. Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v decembri vyskočili o 2,4 % po páde o 3,1 % v novembri. Ekonómovia počítali s nárastom len o 0,5 % po poklese o 2,1 % pôvodne uvádzanom pre predchádzajúci mesiaci.
Motorom zotavenia boli objednávky dopravného vybavenia, ktoré stúpli o 7,6 % po páde o 8,3 % v novembri.
Objednávky tovarov dlhodobej spotreby bez započítania dopravného vybavenia sa v decembri znížili o 0,1 % po poklese o 0,4 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia predpovedali nárast o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy