Fabrika na výrobu elektroniky v Námestove s vyše 200 zamestnancami mení vlastníka

Britskú firmu AWS Electronics Group, vrátane jej fabriky v Námestove, kúpila fínska spoločnosť Incap Corporation.

Fabrika spoločnosti AWS Electronics v Námestove s vyše dvoma stovkami zamestnancov mení vlastníka. Britskú firmu AWS Electronics totiž kúpila fínska spoločnosť Incap Corporation. Dohodu o prevzatí 100-percentného podielu v spoločnosti podpísali obe strany vo štvrtok, podrobnosti transakcie nezverejnili. AWS Electronics má pritom výrobnú prevádzku okrem Námestova už iba na domácich Britských ostrovoch. Zaoberá sa kontraktačnou výrobou elektroniky a elektronických komponentov pre ďalšie spoločnosti.

Ako informovala spoločnosť Incap, od novej akvizície si sľubuje rozšírenie svojich služieb a ponuky produktov a zároveň expanziu svojho portfólia vo Veľkej Británii a strednej Európe. Aktuálne fínska firma, ktorá sa taktiež zaoberá zákazkovou výrobou elektroniky, prevádzkuje dve výrobné fabriky, jednu v Estónsku a jednu v Indii. „S touto dlhodobou strategickou akvizíciou posilníme našu trhovú pozíciu a vybalansujeme našu zákaznícku bázu,“ uviedol šéf Incap Corporation Otto Pukk.

Spoločnosť AWS-Slovakia pôsobí na Slovensku od roku 2003, avšak do roku 2007 ešte pod obchodným názvom Euroconnect Slovakia. Následne sa jediným vlastníkom firmy stala AWS Electronics Group so sídlom v britskom meste Newcastle-under-Lyme a firmu premenovala. Podľa zverejnených informácií sa slovenská fabrika spoločnosti zameriava na nízkonákladovú výrobu elektronických komponentov pre automobilové projekty.

V uplynulom finančnom roku, ktorý skončil 30. júna 2019, pritom AWS-Slovakia evidovala celkové tržby v objeme 17,6 milióna eur a zisk cez 185 tisíc. eur. Ku koncu fiškálneho roku pritom firma zamestnávala 256 ľudí. Celkové tržby AWS Electronics Group, vrátane jej britského výrobného závodu, pritom v minulom finančnom roku dosiahli zhruba 41 miliónov eur a celkovo skupina v oboch fabrikách zamestnávala takmer 440 ľudí.

Fínska spoločnosť Incap Corporation je medzinárodným zákazkovým výrobcom elektroniky. Sídli v Helsinkách, výrobné závody má v spomínanom Estónsku a Indii a pobočku poskytujúcu podporné služby pre obe fabriky má v Hong Kongu. Incap zamestnáva zhruba 830 ľudí a od roku 1997 sú jej akcie obchodované na fínskej burze Nasdaq Helsinki.

Súvisiace články

Aktuálne správy