Z bázy akciového indexu SAX definitívne vypadli akcie Slovnaftu

Slovenský akciový index SAX po ukončení obchodovania s akciami Slovnaftu na bratislavskej burze od piatku 27. decembra pozostáva už iba zo šiestich titulov.

Akciový index bratislavskej burzy definitívne prichádza o jeden zo svojich doterajších pilierov. Po rozhodnutí akcionárov Slovnaftu ukončiť obchodovanie s akciami spoločnosti na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB) a ukončení procesu výkupu zvyšných akcií totiž cenné papiere Slovnaftu definitívne vypadávajú aj z bázy slovenského akciového indexu SAX.

Mimoriadna revízia bázického zloženia indexu SAX sa uskutočnila 23. decembra tohto roku. "Komisia pri revízii rozhodla o vyradení spoločnosti Slovnaft z bázy indexu SAX z dôvodu ukončenia obchodovania s emisiami akcií emitenta na kótovanom hlavnom trhu s účinnosťou od 27. decembra 2019," informovala bratislavská burza cenných papierov. Zároveň komisia schválili aj novú bázu indexu už bez Slovnaftu, ktorá vstupuje do platnosti rovnako od piatku 27. decembra.

Po novom tak v báze slovenského akciového indexu zostáva už len šesť titulov. Okrem výpadku emisií Slovnaftu, ktorý mal doteraz v indexe zahrnutých 330 914 cenných papierov, sa od piatka upravujú aj pomery a zastúpenie ďalších štyroch titulov. Počet cenných papierov Biotiky v báze indexu klesá zo 700 000 na 514 332 kusov, pri VÚB banke sa zastúpenie upravuje z 205 326 na 103 534 kusov, pri firme Tatry mountain resorts z 1 143 764 na 471 725 kusov a pri spoločnosti Best Hotel Properties z 11 211 896 na 5 244 836 kusov.

Zastúpenie v báze indexu SAX sa ani po poslednej revízii a vyradení akcií Slovnaftu nemení pri OTP Banke Slovensko, kde zostáva počet cenných papierov na úrovni 11 503 166 kusov. Rovnako sa nemení ani zastúpenie akcií strojárskej spoločnosti SES Tlmače na úrovni 1 565 345 kusov akcií.

Spoločnosť MOL Nyrt., ako jediný akcionár Slovnaftu, oznámila uzavretie procesu výkupu akcií bratislavskej rafinérie deň pred tohtoročnými Vianocami. Na základe rozhodnutia jediného akcionára spoločnosť Slovnaft požiadala bratislavskú burzu o skončenie obchodovania so všetkými emisiami jej akcií, pričom ich posledným obchodným dňom na burze bol práve 23. december 2019.

Spoločnosť MOL, ktorá pôvodne kontrolovala v Slovnafte 98,72 %, ohlásila zámer navýšiť svoj podiel ešte v apríli. Následne ponúkla akcionárom v rámci dobrovoľnej ponuky na odkup akcií možnosť predaja svojich cenných papierov. Valné zhromaždenie Slovnaftu schválilo prevod akcií minoritných vlastníkov na skupinu MOL v prvej polovici októbra 2019.

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, a.s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných hmôt. Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v SR. Skupina Slovnaft je členom medzinárodnej skupiny MOL.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy