Rusko považuje sankcie USA za Severný prúd 2 za neprijateľné, zvažuje odvetu

Ruská vláda dúfa, že sankcie USA v súvislosti s plynovodom Severný prúd 2 nezabránia úspešnej realizácii projektu, zároveň však varovala, že krok Washingtonu nenechá bez odpovede.
„Situáciu momentálne analyzujeme. Vychádzame z toho, že takéto sankcie sú pre nás neprijateľné,“ povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov s tým, že najdôležitejšie je v tejto chvíli dokončenie výstavby. Reagoval tak na fakt, že firma Allseas so sídlom vo Švajčiarsku, ktorá kladie v Baltickom mori potrubie, pozastavila v sobotu (21. 12.) v reakcii na krok USA práce a svoje plavidlá z oblasti stiahla. V piatok (20.12.) americký prezident Donald Trump podpísal návrh zákona o výdavkoch na obranu a jeho súčasťou sú aj sankcie v súvislosti s plynovodom Severný prúd 2.
„Samozrejme, dúfame, že tieto kroky nezabránia úspešnej realizácii tohto významného projektu,“ dodal Peskov s tým, že Moskva nenechá sankcie USA bez odvety. „V každom prípade, takéto kroky bez odvety nezostanú,“ citovala Peskova agentúra TASS. „Akú formu odvety Rusko zvolí a v akom termíne, to bude závisieť od toho, čo bude pre Rusko najvýhodnejšie,“ dodal.
Nemecká spoločnosť Uniper, ktorá je v projekte partnerom ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom, je presvedčená, že situácia sa vyrieši. „Sme presvedčení, že sa nájde spôsob na dokončenie výstavby Severného prúdu 2. Tento projekt je pre Európu dôležitý, nakoľko zvýši jej bezpečnosť v zásobovaní plynom a posilní aj konkurenčné prostredie na tomto trhu, čo pozitívne pocítia aj zákazníci,“ povedal pre TASS hovorca spoločnosti Uniper Georg Oppermann.

Súvisiace články

Aktuálne správy