Putin: USA podrývajú dôveryhodnosť dolára, vlastnými rukami ho ničia

, zerohedge Foto: getty images

Na začiatku 20. storočia nahradil britskú libru ako hlavnú svetovú rezervnú menu americký dolár. Na tróne by sa ale ďalších sto rokov, podľa názoru ruského prezidenta Vladimira Putina, v žiadnom prípade udržať nemal.

"Dolár sa vo svete tešil veľkej dôvere. Bola to takmer jediná univerzálna mena. Potom však Spojené štáty začali dolár používať ako politický nástroj, začali obmedzovať platby v tejto mene. Začali lámať ruky, ktoré ich živili. Preto sa niektoré krajiny začali od dolára ako rezervnej meny odvracať. Spojené štáty podrývajú dôveryhodnosť dolára, vlastnými rukami dolár ničia," vyhlásil Putin začiatkom októbra na fóre Ruský energetický týždeň.

Rusko už svoje dolárové rezervy znížilo na polovicu a v zbavovaní sa meny ďalej pokračuje. Ako však upozorňujú analytici, nejde o dobrovoľné rozhodnutie Ruska, ale o krok, ku ktorému Moskvu donútili prísne sankcie Washingtonu. Dolár Rusko nahrádza z veľkej časti zlatom. Tamojšia centrálna banka je tak už niekoľko rokov najväčším svetovým kupcom žltého kovu.

Legendárny investor Warren Buffett síce tvrdí, že stávka proti Spojeným štátom by bola rovnako ako kedykoľvek v priebehu predchádzajúcich 240 rokov bláznovstvom, pravdou ale je, že Rusko nie je jedinou krajinou, ktorá dolár v devízových rezervách nahrádza inými aktívami.

Súvisiace články

Aktuálne správy