O post šéfa regulačného úradu sa uchádzajú traja kandidáti

Do výberového konania na predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb sa prihlásili jeho súčasný predseda Vladimír Kešjar, Peter Helexa a Pavol Kukura.

O post predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (regulačný úrad) sa uchádzajú traja kandidáti. Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd) navrhol vláde na túto funkciu ako uchádzačov súčasného predsedu regulačného úradu Vladimíra Kešjara, ktorému koncom tohto roka uplynie prvý šesťročný mandát, generálneho riaditeľa Slovenskej pošty, a. s., Petra Helexu a Pavla Kukuru.

Ako vyplýva z návrhu na kandidáta na predsedu regulačného úradu, všetci traja záujemcovia sa prihlásili do výberového konania, vyhláseného ministerstvom dopravy 6. decembra a spĺňajú podmienky výkonu funkcie predsedu úradu. Vláda mala návrh kandidáta na voľbu predsedu regulačného úradu prerokovať v stredu, no rokovanie o tomto bode prerušila.

Národná rada SR v tajnom hlasovaní 28. novembra nezvolila kandidáta vlády Petra Helexu za nového predsedu regulačného úradu. Z 90 platných hlasov ho podporilo len 32 zákonodarcov, pričom na zvolenie bola potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. Proti zvoleniu Helexu na čelo regulačného úradu bolo 27 a zdržalo sa 31 členov parlamentu. Hlasovalo celkovo 104 poslancov, pričom štrnásť hlasov bolo neplatných. Helexa je generálnym riaditeľom Slovenskej pošty od júla 2018. Predtým pôsobil na Úrade podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu ako riaditeľ odboru stratégie informatizácie spoločnosti a medzinárodnej agendy (od mája 2017).

Súvisiace články

Aktuálne správy