Zlepšenie nálady nemeckých podnikateľov prekonalo očakávania

Index podnikateľskej dôvery v krajine, ktorý zostavuje inštitút Ifo, v decembri stúpol na 96,3 bodu, ekonómovia predpokladali posilnenie len na 95,5 bodu.

Nálada podnikateľov v Nemecku, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, sa v decembri už druhý mesiac v rade zlepšila. Vyplýva to z prieskumu mníchovského inštitútu Ifo, ktorý ukázal, že manažéri firiem pozitívnejšie hodnotia terajšiu situáciu a zlepšil sa aj ich výhľad na obdobie najbližších šiestich mesiacov. Hodnota indexu podnikateľskej dôvery v krajine stúpla na 96,3 bodu z novembrovej úrovne 95,1 bodu. Rast indexu tak prekonal očakávania ekonómov, že sa zlepší iba na 95,5 bodu.

Nemecká ekonomika sa v treťom kvartáli tesne vyhla všeobecne očakávanej recesii. Hospodárstvo krajiny totiž počas júla až septembra posilnilo o 0,1 percenta po tom, ako sa v druhom kvartáli o 0,2 percenta zmenšilo. Miernemu rastu ekonomiky v treťom štvrťroku pomohli silné domáce výdavky. Nemecká centrálna banka však v pondelok uviedla, že vo štvrtom kvartáli hospodárstvo krajiny pravdepodobne stagnuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy