Správa portfólia: Ani v roku 2020 nezabúdajte na týchto 6 bodov

, Lombard Odier Foto: getty images

Rok 2020 môže priniesť zvraty v politickom živote, monetárnej a fiškálnej politike, aj v oblasti ochrany životného prostredia. Aby tieto zmeny nemali dopad na výnosy vášho portfólia, je dobré sa vopred zabezpečiť. V niektorých prípadoch stačia základné odporúčania.  

Diverzifikácia portfólia
Ani to, že ceny amerických akcií rastú už viac ako 10 rokov, automaticky neznamená, že budúci rok vládu na trhoch preberú medvede. Investori by ale mali byť pripravení na všetky možnosti. Stále by preto mali dbať na širokú diverzifikáciu portfólia naprieč jednotlivými sektormi i triedami aktív.

Ochrana portfólia
Zabúdať by investori v najbližších mesiacoch nemali ani na defenzívnejšie aktíva, ako sú cenné kovy, japonský jen či švajčiarsky frank. V hre je totiž nielen prípadný pokles cien akcií na svetových trhoch, ale aj rast inflácie v dôsledku uvoľnenej menovej politiky centrálnych bánk. Nástroje vnímané tradične ako ochrana proti inflácii by tak v portfóliu rozhodne nemali chýbať.

Zmena prístupu
Pokles výnosov na dlhopisových trhoch si žiada zmenu prístupu, najmä v oblasti pevne úročených aktív. Riešením môže byť väčšie zastúpenie bondov s vysokými výnosmi (high yield), ale aj doplnenie portfólia o alternatívne typy investícií, ktoré ponúkajú zaujímavé zhodnotenie a ktoré súčasne majú nízku mieru korelácie s tradičnými aktívami.

Akciové sektory
Z hľadiska jednotlivých sektorov bude dôležité okrem iného to, ako dopadne rokovanie Spojených štátov s Čínou o vzájomnom obchode. V prípade ďalšej eskalácie sporov by pod zvýšeným tlakom bol priemysel, naopak uzavretie dohody medzi Washingtonom a Pekingom by mohlo zmazať diskont, s ktorým sa s akciami z tohto odvetvia obchoduje. Chýbať by teda tento sektor v portfóliu nemal, ale pozor na jeho prípadnú nadváhu.

Rozvíjajúce sa trhy
Neistotu spojenú s európskymi a americkými akciami môžu investori eliminovať aj tým, že sa zamerajú na cenné papiere rozvíjajúcich sa trhov. V Latinskej Amerike vyzerá atraktívne Brazília, zaujímavé príležitosti však stále ponúka napríklad aj Čína, hoci rast tamojšej ekonomiky naďalej spomaľuje.

Nehnuteľnosti
Nehnuteľnosti sa na mnohých trhoch zdajú byť pomerne drahé, to ale neznamená, že zaujímavé reality z trhu úplne vymizli. Investori by sa mali sústrediť na prémiové nehnuteľnosti, napríklad aj za cenu nižšieho výnosu. V prípade, že sa ďalej bude znižovať tempo rastu globálneho hospodárstva, bude negatívny dopad na tento typ realít najmenší.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy