Za úspechom najlepšieho investora na súčasnej Wall Street je počítač

, CNBC Foto: YT/institute for Advanced Study

Nie je tak slávny ako Warren Buffett, rozhodne ale nie je menej úspešný. Fond Medallion, ktorý založil a ktorý využíva na identifikáciu investičných príležitostí takzvané kvantitatívne modely, od roku 1998 dosahuje ročný výnos 66 %.

Čo stojí za fenomenálnym úspechom miliardára Jima Simonsa sa pokúsil odhaliť Gregory Zuckerman v knihe The Man Who Solved the Market: How Jim Simons Launched the Quant Revolution. Pripomína, že Simons nie je len tak nejaký investor, ale hlavne investor-matematik. V roku 1961 získal na Massachusettskom technologickom inštitúte vo veku 23 rokov titul doktora matematiky.

"Modely sú pre Simonsa všetkým. Investori sa na trhoch nechávajú unášať príbehmi. Simons naopak verí číslam dosadeným do modelov, ktorých algoritmy sú založené na dátach siahajúcich až do 18. storočia," píše Zuckerman a upozorňuje, že Simonsov fond drží nakúpené aktíva v priemere len dva dni.

"Tradičné investičné metódy sú niečo, čo Simons absolútne neuznáva. Intuícia, rozhovory s vedením firiem, analyzovanie firemných súvah a tak ďalej, nič z toho James Simons nepozná," dodáva Zuckerman. Sám Simons nedávno v rozhovore pre CNBC povedal: "Nemám akýkoľvek názor na akúkoľvek akciu. Počítač má názor a ten my otrocky nasledujeme."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy