R&D centrá vyvíjajú nové formy spolupráce

Hľadanie nových oblastí a foriem spolupráce medzi R&D (výskum - vývoj) centrami a ich spolupráca s technickými univerzitami boli predmetom druhého stretnutia R&D centier slovenských podnikov, ktoré sa konalo v uplynulých dňoch.

Hľadanie nových oblastí a foriem spolupráce medzi R&D (výskum – vývoj) centrami a ich spolupráca s technickými univerzitami boli predmetom druhého stretnutia R&D centier slovenských podnikov, ktoré sa konalo v uplynulých dňoch.
R&D lídri spolu s dekanmi a študentmi technických univerzít spolupracovali na vývoji nových foriem spolupráce. Zámerom spoločných stretnutí je z dlhodobejšieho pohľadu posilnenie konkurencieschopnosti slovenských podnikov postavenej na výskumných a inovačných základoch. Iniciátorom stretnutí je spoločnosť SOVA Digital v partnerstve s Asociáciou priemyselných zväzov.
Prístup štátu k podpore rozvoja priemyselného výskumu a vývoja vnímajú zástupcovia centier ako problematický. Opatrenia nie sú dostatočné a pred podniky stavajú úradnícke a byrokratické bariéry. „Slovensko zaostáva vo výdavkoch v oblasti priemyselného výskumu a vývoja oproti iným európskym krajinám zhruba štvornásobne. Vláda však trhu stále neponúka efektívne nástroje. RIS3 vnímame len ako nastavenie kľúča na prerozdelenie eurofondov. Ani zvýšenie superodpočtu pre výskum a vývoj na 150 % na rok 2019 a 200 % na rok 2020 nie je vnímané ako systémové opatrenie. Tie sa, žiaľ, nedaria. Preto sme sa rozhodli robiť zmeny zdola. Z nášho pohľadu dokážeme niečo dosiahnuť len takto,“ konštatuje za účastníkov Martin Morháč, predseda Predstavenstva SOVA Digital.
Podľa neho dôležitým krokom pre rozvoj priemyselného výskumu a vývoja je vzájomné prepojenie a kooperácia R&D centier. Na realizácii tejto myšlienky podniky spolupracujú aj s Asociáciou priemyselných zväzov (APZ), ktorá monitoruje potreby podnikov a vytvára nástroje na ich naplnenie. Jedným z nich je portál www.spolupracuj.me, ktorý ponúka on-line register firiem hľadajúcich technické riešenia, zdieľa kapacity a infraštruktúru pre výrobu, výskum, vývoj a inovácie.
„Firmy a univerzity prijali náš portál ako platformu na rozvíjanie spolupráce a nadväzovanie kontaktov, čo nás veľmi teší. Okrem párovania ponúk a dopytov pomocou umelej inteligencie, ktorých je aktuálne približne 1500, pracujeme na ďalších funkciách stránky dôležitých pre rozvoj podnikania. Na portáli záujemcovia nájdu pravidelne aktualizované výzvy na uchádzanie sa o finančné prostriedky z eurofondov. V najbližšom období sa chceme zamerať na prehľad a pohodlné pripomienkovanie legislatívy, ktorá sa týka podnikateľského prostredia,“ dodáva generálny sekretár APZ Andrej Lasz.

Súvisiace články

Aktuálne správy