Čína sa neuchýli ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu, uviedol guvernér PBOC

Čína sa neuchýli ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu, uviedol guvernér čínskej centrálnej banky I Kang. I Kang v článku publikovanom v nedeľu uviedol, že Peking by si mal čo najdlhšie zachovať "normálne" nastavenie menovej politiky, keďže rast ekonomiky sa stále pohybuje v rozumnom pásme a inflácia je vo všeobecnosti mierna.

Čína sa neuchýli ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu, uviedol guvernér čínskej centrálnej banky I Kang.
I Kang v článku publikovanom v nedeľu uviedol, že Peking by si mal čo najdlhšie zachovať „normálne“ nastavenie menovej politiky, keďže rast ekonomiky sa stále pohybuje v rozumnom pásme a inflácia je vo všeobecnosti mierna.
Čína sa neuchýli ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu, aj keď centrálne banky vo veľkých ekonomikách smerujú k nulovým úrokovým sadzbám, napísal guvernér People’s Bank of China (PBOC). „Nesmieme pripustiť, aby sa peniaze, ktoré držia čínski občania, stali bezcennými. Zachovanie pozitívnych úrokových sadzieb a vzostupná výnosová krivka vo všeobecnosti prospievajú ekonomickým subjektom a sú v súlade s kultúrou sporivosti čínskych občanov, takže majú priaznivý účinok na udržateľný rozvoj ekonomiky,“ uviedol.
Zopakoval, že centrálna banka bude pokračovať v implementácii rozvážnej menovej politiky, že bude realizovať proticyklické korekcie, zlepšovať transmisiu menovej politiky a že bude držať likviditu na rozumnej úrovni.
Tempo rastu čínskej ekonomiky sa v 3. kvartáli spomalilo, bolo najnižšie takmer za 30 rokov. Zisky v čínskom priemysle pokračujú v poklese a zvyšujú sa špekulácie, že Peking bude musieť prijímať stimuly rýchlejšie a agresívnejšie.
Výmenný kurz jüanu sa stanovuje podľa ponuky a dopytu, uviedol guvernér čínskej centrálnej banky a dodal, že Peking sa neuchýli k devalvácii meny, aby získal konkurenčnú výhodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy