Niektoré investície lepšie odolávajú ekonomickým cyklom, tvrdí odborník

V čase spomalenia ekonomického rastu a očakávanej recesie je vývoj investícií neistý. Niektoré oblasti trhu, napríklad sektor spotrebného tovaru, však lepšie odolávajú ekonomickým cyklom. Tento trend podporuje aj rastúci internetový predaj, uviedol produktový manažér investičnej spoločnosti Across Private Investments Igor Gogoľ.
Celosvetový objem tržieb obchodovania cez internet sa podľa Gogoľa od roku 2014 strojnásobil na viac ako 3,5 miliardy dolárov ročne (3,18 miliardy eur). Ani Slováci v tomto trende nezaostávajú. „Podľa Slovenskej asociácie e-shopov pretečie takmer každé desiate euro, ktoré minieme na tovary a služby, cez stránky e-shopov. Je to vidieť aj na ich tržbách, ktoré na Slovensku a v Česku rastú každoročne o 15 %,“ tvrdí Gogoľ. Dodáva, že v tomto predaji sa výnimočne darí najmä elektronike a módnemu priemyslu. Práve ten zažíva silné časy s medziročným nárastom tržieb až o 40 %.
Faktory, akými sú schopnosť lepšie odolávať ekonomickým cyklom a rýchlo sa prispôsobovať novým trendom, dokazujú, že sektor spotrebného tovaru môže byť trhom, kde sa investíciám bude dariť aj v horších časoch. Podľa Gogoľa to ale neznamená, že necyklické investície sú ochránené pred nervozitou, s ktorou sa v horších časoch investori stretávajú. Možným riešením pre klienta je konkrétnejší výber necyklickej investície. „Jeden z mála sektorov, ktorý zvyšuje svoje tržby aj v časoch ekonomickej recesie, je časť módneho priemyslu zameraného na predaj oblečenia pre masový segment,“ dodal Gogoľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy