HCM Capital: Čína by mohla mať vlastnú digitálnu menu už v nasledujúcich mesiacoch

, CNBC Foto: SITA/AP

Očakávané zavedenie čínskej digitálnej meny by mohlo prinútiť orgány po celom svete, aby prijali kroky, ako chcú túto technológiu používať a regulovať.

Jack Lee, partner spoločnosti HCM Capital, tvrdí, že Čína má pripravený rámec s názvom Elektronická platba v digitálnej mene alebo DCEP. To by jej centrálnej banke umožnilo vydať digitálnu menu komerčným bankám a platobným sieťam tretích strán ako sú Alipay a WeChat Pay. „Už majú pripravený celý systém a sieť. Myslím, že sa to objaví čoskoro, v najbližších dvoch až troch mesiacoch,“ povedal Lee na singapurskom FinTech festivale pre CNBC. Uviedol, že uvedenie digitálnych peňazí bude spočiatku vo fáze testovania, úplne nenahradia fyzické peniaze.

Spoločnosť HCM Capital podľa agentúry Reuters investovala do niekoľkých startupov v oblasti blockchainu. Podporuje ju taiwanský výrobca elektroniky Foxconn, ktorý tiež investoval do 100-miliardového Vison Fund japonskej SoftBank, uviedla agentúra Reuters.

Odborníci dlhodobo varujú, že virtuálne meny by mohli zvýšiť riziko podvodu, najmä prania špinavých peňazí a financovania terorizmu. Mnoho vlád však zatiaľ nenašlo spôsob, ako regulovať toto odvetvie.

Daniela Stoffelová, švajčiarska štátna tajomníčka pre medzinárodné financie, uviedla, že očakávané zavedenie čínskej digitálnej meny by mohlo prinútiť orgány po celom svete, aby sa rozhodli, ako chcú túto technológiu používať a regulovať.

„Ak si vlády teraz uvedomia, že sa to skutočne udeje, aj otázky a výzvy, ktoré sú spojené s elektronickou menou, sú razom aktuálne. Dúfam, že to prinesie ďalší impulz pre prijatie rozhodnutia na globálnom základe,“ povedala Stoffelová. Potenciálny nárast digitálnych mien by okrem regulácie priniesol aj otázky o úlohách národných mien a centrálnych bánk. „To by sa malo stať predmetom diskusií aj na medzinárodnej úrovni,“ uviedla Stoffelová.

Čína nie je jedinou krajinou, ktorá sa zamerala na vydávanie digitálnych mien. Švajčiarska národná banka minulý mesiac uviedla, že spolupracuje s burzou cenných papierov v krajine, aby preskúmala možné využitie týchto mien pri obchodovaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy