Francúzska vláda sa vzdala cieľa dosiahnuť 100 miliónov turistov do roku 2020

Francúzska vláda sa vzdala svojho cieľa privítať v roku 2020 v krajine až 100 miliónov zahraničných návštevníkov. A obvinila z toho vplyv protivládnych protestov tzv. žltých viest aj blížiaci sa odchod Británie z Európskej únie (EÚ). Informovalo o tom ministerstvo financií.
„Cieľom Francúzska stále zostáva pritiahnuť 100 miliónov zahraničných turistov, ale za súčasných okolností muselo tento cieľ posunúť do roku 2022,“ uviedlo ministerstvo v rozpočtovom dokumente, ktorý zverejnilo na internetovej stránke.
Ambiciózny cieľ stanovila ešte predchádzajúca socialistická vláda v roku 2014.
Francúzsko si aj v minulom roku udržalo pozíciu najnavštevovanejšej turistickej destinácie na svete s 89,4 milióna zahraničných návštevníkov. Ale násilné protivládne protesty žltých viest, ktoré vypukli vlani v novembri proti plánom prezidenta Emmanuela Macrona, prinútili mnohých turistov, aby si dvakrát rozmysleli, či navštívia krajinu galského kohúta.
Najmä v Paríži dochádzalo často ku zrážkam medzi demonštrantmi a políciou, a tiež k rabovaniu v obchodoch a zapaľovaniu áut na slávnej ulici Champs-Elysées aj inde. Úrady preto počas sobôt uzatvárali veľkú časť centra Paríža a ďalších miest, kým protesty počas leta neutíchli.
Ďalším faktorom, ktorý pravdepodobne ovplyvní cestovný ruch, je oslabenie britskej libry voči euru v dôsledku brexitu. Najviac turistov totiž prichádza do Francúzska práve zo Spojeného kráľovstva.
Štatistický úrad INSEE už uviedol, že počet prenocovaní v turistických ubytovacích zariadeniach po celom Francúzsku klesol v 1. štvrťroku o 2,5 %, a v širšom okolí Paríža, v regióne Ile-de-France, až o 4,8 %.
„Ukazovatele z prvých mesiacov roka 2019 signalizujú pokles zahraničných pobytov v cestovnom ruchu v prvej polovici roka,“ skonštatovalo tento týždeň v správe ministerstvo financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy