V Crown Bevcan Slovakia sa dohodli s odbormi, mzdový základ sa zvýši o 45 eur

Zamestnancom spoločnosti Crown Bevcan Slovakia v Kechneci, vyrábajúcej plechovky na sýtené nápoje, sa zvýši od budúceho roka mzdový základ o 45 eur. Spolu s ďalšími zvýšeniami zložiek mzdy by si mali zamestnanci prilepšiť až zhruba o 100 eur mesačne. Vyplýva to z novej kolektívnej zmluvy s účinnosťou od 1. januára 2020, ktorú vedenie firmy podpísalo vo štvrtok s odborármi. TASR o jej obsahu informoval predseda miestnej základnej organizácie OZ KOVO Petr Želenák. 
V spoločnosti pracuje 175 zamestnancov, väčšina v nepretržitej prevádzke. Priemerná mzda zamestnancov sa pohybuje na úrovni 1300 eur. V apríli odbory zorganizovali pred touto firmou protest na podporu kolektívneho vyjednávania. Do procesu na žiadosť odborov zasiahol sprostredkovateľ určený Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
S výsledkom vyjednávania vyjadril Želenák v rámci možností spokojnosť. „Za vyjednávací tím si myslíme, že tie podmienky, ktoré sme vyjednali, bolo asi maximum toho, čo sme vyjednať mohli. Mzdový základ sa každému zamestnancovi zvýši o 45 eur a celý tento balíček dohodnutý v kolektívnej zmluve zvýši  zamestnancom ich mzdy reálne o nejakých 100 eur,“ povedal pre TASR.
Súčasťou dohody je zvýšenie dochádzkového bonusu či rozšírenie príspevku zamestnávateľa do tretieho dôchodkového piliera. Od roku 2021 začne firma vyplácať tzv. 13. plat, a to na úrovni 500 eur k júnovej výplate s tým, že nárast mzdového základu v tom roku nebude. „Otvorí sa časť mzdového rastu zamestnancov pre rok 2022, ktorý sa bude separátne vyjednávať v roku 2021,“ dodal Želenák.
Za firmu podpísal kolektívnu zmluvu riaditeľ závodu Liam Knobbs. „Myslím si, že naše vzťahy so zamestnancami boli vždy v pozitívnom duchu,“ uviedol s tým, že aj firma informovala pracovníkov o aktuálnom vývoji rokovaní s odbormi. Z hľadiska budúcnosti potvrdil, že spoločnosť neplánuje prepúšťanie. „U nás takáto situácia nehrozí. Pristupujeme k nášmu podnikaniu veľmi zodpovedne, pričom sa snažíme o zlepšovanie pracovných podmienok a balíka ohodnotenia našich zamestnancov,“ skonštatoval.
Crown Bevcan Slovakia pôsobí v priemyselnom parku v Kechneci od roku 2009. Jej súčasná výrobná kapacita predstavuje 1,6 miliardy plechoviek ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy