Strategický význam: Zvýšenie odmien šéfovi o 66 %

, BI;CNBC Foto: SITA/AP

Satya Nadella získal za ostatný fiškálny rok do svojho zamestnávateľa viac peňazí, keďže Microsoft dosiahol stanovené obchodné ciele.

Podľa výročnej správy získal generálny riaditeľ za fiškálny rok 2019, ktorý sa skončil 30. júna, celkovú kompenzáciu, väčšinou v podobe akcií, vo výške 42,9 milióna dolárov. Suma sa oproti minulému roku zvýšila o 66 %, zároveň je ale nižšia ako vo fiškálnom roku 2014, kedy si pripísal 84,3 milióna dolárov. Nadelja v akciách získal 29,6 milióna dolárov a v hotovosti 10,8 milióna dolárov nad rámec bežného platu.

Kompenzácia šéfa Microsoftu poukazuje na obrat spoločnosti pod jeho vedením, predovšetkým v oblasti cloudových služieb. Pred rokom Microsoft prevzal od Applu prvú priečku v rámci rebríčka najcennejšej verejnej spoločnosti na svete. V stredu jej trhová kapitalizácia prekročila 1,07 bilióna dolárov.

Pri skúmaní kompenzácie nezávislé predstavenstvo spoločnosti Microsoft poukázalo na „strategické vedenie Nadellu vrátane jeho úsilia o posilnenie dôvery u zákazníkov, úsilia o zmenu kultúry v celej spoločnosti a úspešného vstupu a rozšírenia na nových trhoch a v nových technológiách.“ Rovnako ocenili rast spoločnosti v oblasti inteligentných cloudov. Práve táto oblasť bola v poslednom štvrťroku  po prvýkrát za viac ako tri roky najväčšou z troch segmentov spoločnosti Microsoft. Okrem toho vo fiškálnom roku 2019 naďalej firma prekračovala niekoľko kľúčových cieľov vrátane LinkedIn a aktívnych zariadení Windows 10.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy