Jediný graf: Čína rýchlo rozširuje svoj ekosystém finančných služieb, aj do zahraničia

, BI Foto: SITA/AP

Za ostatných 15 rokov boli výdavky v Číne čoraz viac zastúpené mobilnými platbami. Odhaduje sa, že v štvrtom štvrťroku 2018 dosiahlo čínske odvetvie mobilných platieb hodnotu 47,2 bilióna juanov (6,8 bilióna USD), čo zatienilo celkový maloobchodný predaj v krajine za celý rok 2018, ktorý dosiahol 38,1 bilióna juanov (5,5 bilióna dolárov).

Trh mobilných platieb ovláda spoločnosť Ant Financial cez Alipay, ktorá mala v Q4 2018 najvyšší podiel na trhu, 53,8 %, druhý je WeChat Pay od spoločnosti Tencent, ktorá spolu s ostatnými platobnými službami QQ Wallet je vo vlastníctve spoločnosti Tencent, získala 38,9 % podiel.

Dominancia Ant a Tencent v oblasti kombinovaných mobilných platieb znamená, že iné spoločnosti musia aktívne spolupracovať s nimi, alebo ísť proti nim, najmä preto, že tieto firmy sa udomácnili aj v iných finančných službách, vrátane platieb peer-to-peer (P2P), cezhraničných prevodov, riadenia bohatstva, spotrebiteľských pôžičiek a poistenia.

Platobné spoločnosti na celom svete si určite všimli úspechy, stratégiu a potenciálnu expanziu Ant Financial a Tencent. Nedokážu uspieť na mimoriadne hodnotnom čínskom trhu bez toho, aby pochopili, ako tieto dve spoločnosti rozširujú svoj dosah. Tieto platobné spoločnosti z iných krajín by sa tiež mali zamerať na tieto dve firmy aj z dôvodu, že obe medzinárodne expandujú.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy