Zvýhodnenie hypotéky pre mladých: Čo sa zmenilo a ako neprísť o peniaze?

, futuria Foto: getty images

Hypotéka pre mladých mala svoje exaktne dané pravidlá, ktoré mladé páry alebo jednotlivci do 35 rokov vďačne využívali. Podmienky boli jasné - štát vám znížil úrok o 2 % a banka o ďalšie percento.

Medzičasom však úroky klesli hlboko pod 3 % a nastal pre štát problém, ktorý bolo potrebné riešiť. Aj preto sa podmienky zvýhodnenej hypotéky pre mladých od 1.1.2018 výrazne zmenili a splácanie hypotéky je po novom zvýhodnené nie lepším úrokom, ale daňovým bonusom.

Čo to reálne pre mladých znamená sme zisťovali u Ladislava Soviara, zakladateľa fintech platformy Futuria.sk.

Ako to funguje a koľko môžem od štátu získať?
“Hneď na úvod je nutné poznamenať, že nové podmienky nie sú finančne tak zaujímavé ako pred rokom 2018. Napriek tomu však možnosť získať peniaze navyše len tak “zadarmo”, to je niečo, čo sa jednoducho neodmieta,” hovorí Soviar.

Výška daňového bonusu je nastavená na 50% zo zaplatených úrokov, nie však viac ako 400 eur  ročne a počíta sa len z úveru do výšky 50-tisíc eur. “O tento daňový bonus môžete žiadať päť rokov po sebe, takže maximálna výška tohoto bonusu je 2000 eur. A to je už peniaz, ktorý poteší,” tvrdí.

Podmienky sú prísne, peniaze nedostane každý
Princípom hypotéky pre mladých, resp. po novom daňového bonusu pre mladých, je uľahčiť mladým jednotlivcom a párom prvé roky splácania hypotéky. Veková hranica sa nezmenila, dodnes je možné uplatniť tieto výhody, ak máte viac ako 18 a menej ako 35 rokov. Druhou podmienkou je, aby váš mesačný príjem nebol vyšší ako 1,3 násobok priemernej mesačnej mzdy na Slovensku, čo je údaj, ktorý sa neustále mení, dlhodobo sa však pohybuje niekde v hodnotách okolo 1300 eur.

“Tento bonus si môže uplatiť len jeden dlžník, v prípade, že si beriete hypotekárny úver ako pár, môže priložiť potvrdenie do daňového priznania len jeden z vás,” objasňuje Soviar.

Pozor, aby vám peniaze neutiekli
“Pre získanie týchto prostriedkov potrebujete potvrdenie banky, ktoré priložíte do daňového priznania. Problém je, že kým niektoré banky posielajú dokumenty automaticky, iné sa o vás po tejto stránke nepostarajú a o potvrdenie musíte sami požiadať. Ak tak neurobíte, jednoducho svoj daňový bonus nedostanete,” vysvetľuje.

Ako tvrdí, banka nie je nijakým spôsobom zodpovedná za daňový bonus, preto nemá absolútne žiadnu kontrolu nad tým, či si svoj daňový bonus uplatňujete a nedokáže vás na to upozorniť. Celý úkon je len a len medzi vami a štátom.

Súvisiace články

Aktuálne správy