Americkí ekonómovia predpovedajú výrazné spomalenie rastu a zvýšené riziko recesie

Obchodná vojna s Čínou prispieva k výraznému spomaleniu americkej ekonomiky, čo podľa prieskumu Národnej asociácie podnikových ekonómov zvyšuje pravdepodobnosť nástupu recesie v závere budúceho roka

Obchodná vojna s Čínou prispeje k výraznému spomaleniu americkej ekonomiky, čo zvyšuje pravdepodobnosť nástupu recesie v závere budúceho roka. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnila v pondelok Národná asociácia podnikových ekonómov (NABE). Najväčšia svetová ekonomika má podľa aktualizovaného odhadu tento rok spomaliť rast na 2,3 % z vlaňajších 2,9 %. Na rok 2020 sa očakáva ďalšie utlmenie rastu na 1,8 %. Predchádzajúce júnová prognóza počítala v aktuálnom roku s výraznejším hospodárskym rastom na úrovni 2,6 %.

Šancu, že USA sa v horizonte najbližších 12 mesiacov prepadnú do recesie, považuje väčšina respondentov prieskumu za nízku. Jej nástup v závere roka 2020 však považuje za pravdepodobný až 47 % z nich. Za hlavnú hrozbu pre pokračovanie rastu označilo 53 % účastníkov prieskumu medzinárodné obchodné konflikty. Slabší výkon globálnej ekonomiky považuje za najväčšie riziko 12 % odborníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy