Na Slovensku vznikne Centrum ochrany kritickej infraštruktúry

Na Slovensku vznikne Centrum ochrany kritickej infraštruktúry, ktoré by malo pomôcť znížiť škody spôsobené incidentmi na energetických zdrojoch, inžinierskych stavbách či rozvodných energetických sieťach. Výzvu na projekt s dĺžkou trvania 24 mesiacov a alokáciou 20 miliónov eur v piatok zverejnil Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).
„Centrum ochrany kritickej infraštruktúry bude mapovať jednotlivé prvky kritickej infraštruktúry na Slovensku, vytvorí väzby medzi prvkami kritickej infraštruktúry v gescii ministerstva hospodárstva a jednotlivých prevádzkovateľov takejto infraštruktúry ako sú elektrárne, plynárne, distribučné spoločnosti,“ spresnil ÚPVII. Ďalšou úlohou centra bude dosiahnuť kompatibilitu krízových riešení s ostatnými krajinami EÚ.
Podľa generálneho riaditeľa sekcie kybernetickej bezpečnosti ÚPVII Jana Majtana Slovensko v súčasnosti nemá komplexnú informačnú základňu, ktorá by detailne mapovala prvky kritickej infraštruktúry, ich vzájomnú závislosť a klasifikovala jednotlivé hrozby. „Rovnako je potrebné, aby bol náš systém ochrany kritickej infraštruktúry dostatočne účinný a kompatibilný s ostatnými krajinami, najmä s krajinami Európskej únie,“ povedal Majtan.
Medzi najznámejšie krízové situácie patrí napríklad blackout v Taliansku, keď šestnásťhodinový výpadok elektrickej energie v roku 2003 zasiahol 56 miliónov obyvateľov, či vo Venezuele, kde tento rok vypadla elektrická energia na sedem dní.

Súvisiace články

Aktuálne správy