Osivo v prvom polroku zvýšilo výnosy a zmiernilo stratu

Výnosy z hospodárskej činnosti takmer 6,73 milióna eur zaznamenal v prvom polroku 2019 jeden z najväčších výrobcov certifikovaných osív poľných plodín a zemiakovej sadby na Slovensku, spoločnosť Osivo Zvolen. Bolo to zhruba o 1,57 milióna eur viac ako v rovnakom období vlani. Vyplýva to z informácií, ktoré spoločnosť zverejnila na svojej webovej stránke. Výsledkom hospodárenia je ale strata 32.956 eur. Vlani v prvom polroku pritom firma evidovala stratu približne 122.698 eur.
Najväčší podiel na výnosoch spoločnosti mali tržby z predaja tovaru (asi 3,07 milióna eur). Tržby z predaja vlastných výrobkov boli vo výške viac ako 2,81 milióna eur.
„Tržby v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2018 sa zvýšili, a to hlavne zvýšením predaja tovaru, najmä komodít,“ píše sa v správe spoločnosti. Nárast predajných cien výrobkov však nedokázal úplne vykompenzovať mierny pokles predaja vlastných výrobkov. Plánované tržby za prvý polrok sa nepodarilo naplniť v oblasti osív a sladu a boli kompenzované predajom komodít.
V druhom polroku 2019 spoločnosť predpokladá riešiť mimoriadne nepriaznivú situáciu s úrodou osív a sladovníckeho jačmeňa a minimalizovať dopad na plnenie koncoročného plánu.
Právny predchodca Osiva Zvolen bol založený v roku 1952. Podnik prešiel rôznymi vývojovými štádiami, zmenami názvu, ale podstata podnikania bola vždy zachovaná. V 80. rokoch uplynulého storočia sa od podniku oddelilo šľachtenie drevín, kvetín a zeleniny. Podnik zostal špecializovaný na šľachtenie a semenárstvo poľných plodín. Neskoršie došlo aj k oddeleniu šľachtenia. Posledná zmena nastala v roku 1992, kedy sa štátny podnik zmenil na základe privatizačného projektu na akciovú spoločnosť.
Základné imanie spoločnosti je aktuálne vo výške takmer 2,70 milióna eur. Spoločnosť zamestnávala k 30. júnu tohto roku 85 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy