Kryptoburzy sa spájajú, chcú vytvoriť hodnotiaci systém pre digitálne tokeny

, CNBC Foto: getty images

Bodový ratingový systém určí, či sa na digitálne aktívum vzťahujú právne predpisy USA o cenných papieroch. Zakladajúcimi členmi Crypto Rating Council sú burzy Coinbase, Kraken, Circle, Bittrex a Grayscale.

Je bitcoin ako digitálne aktívum cenný papier a podlieha regulačným predpisom? Pomôcť by mala nová klasifikácia. „Výsledkom analýzy je skóre, ktoré uľahčuje členom analýzu mnohých tokenov a prijímanie vlastných, nezávislých obchodných rozhodnutí o tom, či a ako podporiť aktívum,“ uviedla Coinbase na svojom bloge. Cieľom je pomôcť spoločnostiam poskytujúcim finančné služby, ktoré sa usilujú pridať aj určité kryptomeny, ale nevedia, nakoľko ide o cenný papier alebo nie. Systém hodnotí digitálne tokeny na stupnici od 1 do 5, pričom 1 je aktívum s malými alebo žiadnymi vlastnosťami cenného papiera, päťka najviac.

Podľa tohto hodnotenia bitcoiny a litecoiny patria medi kryptoaktíva s najmenšou pravdepodobnosťou spadajúce pod zákon o cenných papieroch, zatiaľ čo XRP naopak. To je ale v rozpore s tvrdeniami generálneho riaditeľa spoločnosti Ripple, firmy ktorá XRP využíva pri cezhraničných platbách. Podľa nej nejde o cenný papier.

Hodnotenia sú v súlade s vyjadreniami  predsedu SEC, Jay Clayton v minulosti uviedol, že kryptomeny, ako sú bitcoíny, nie sú cennými papiermi, ale tokeny, ktoré sa kupujú v ICO, nimi sú. Podľa niektorých tvrdení sa bitcoiny podobajú skôr komoditám ako je zlato alebo ropa.

"Očakávame, že niektoré ratingy sa časom zmenia. Ak emitenti aktív budú chcieť zdieľať ďalšie informácie alebo vysvetlenia, ktoré môžu mať vplyv na rating aktíva, bude to mať dopad na posudzovanie aktíva," uviedol Coinbase.

Súvisiace články

Aktuálne správy