Slovalco vlani s rastom tržieb o 10 %, no s poklesom zisku o 6 %

Čo sa týka objemov výroby v aktuálnom roku, jeden z najväčších hutníckych podnikov na Slovensku vyrába podľa schváleného obchodného plánu.

Jeden z najväčších hutníckych podnikov na Slovensku, spoločnosť Slovalco, a. s., zo Žiaru nad Hronom, zvýšil v minulom roku svoje tržby medziročne o 10 % na 405,1 mil. eur. Zisk výrobcu hliníka naopak klesol o 6 % na 25,6 mil. eur. Ako ďalej vyplýva zo zverejnených informácií, hoci pre prvý polrok 2018 bola typická priaznivá cena hliníka na londýnskej burze kovov, ktorá tvorí podstatnú zložku realizačnej ceny výrobkov, túto skutočnosť výrazne eliminovali vysoké ceny vstupných surovín. Tie potom následne podľa firmy korigovali dosiahnutý finančný výsledok smerom nadol.

Čo sa týka objemov výroby v aktuálnom roku, Slovalco vyrába podľa schváleného obchodného plánu. „Cena hliníka na londýnskej burze kovov je však nižšia, takže v celkových výsledkoch s týmto faktom musíme počítať. Taktiež vývoj obchodovania s CO2 sa pohybuje v iných číslach, než sme pri tvorbe plánu predpokladali,“ spresnila pre agentúru SITA spoločnosť. Hutnícky gigant plánuje v tomto roku rast investičných aktivít. Kým vlani putovalo do investičných projektov celkovo 10,9 mil. USD, čo predstavovalo viac ako 2,5-násobný nárast oproti roku 2017, v tomto roku by chcela firma preinvestovať až 14 mil. USD.

Výsledky za uplynulý rok boli podľa zverejnených údajov v porovnaní s očakávaniami v obchodnom pláne priaznivejšie. Spoločnosť dosiahla historicky najlepší výsledok vo výrobe tekutého kovu, keď sa jej v roku 2018 podarilo vyrobiť viac ako 173,7 tis. ton tekutého kovu. V porovnaní s plánom vyrobila o 719 ton tekutého kovu viac. Druhý najlepší výsledok vo svojej histórii dosiahla firma pri výrobe finálnych výrobkov na predaj. Vyrobila 196,7 tis. ton výrobkov pre zákazníkov v lisiarskom a zlievarenskom priemysle. Plánovaná hodnota bola prekročená o viac ako 1,1 tis. ton výrobkov.

Akciová spoločnosť Slovalco vznikla v roku 1993 s cieľom modernizovať výrobu hliníka, ktorá bola zastaraná a neefektívna. Prvý hliník bol ekologicky prijateľným spôsobom vyrobený 1. júna 1995. Plná výrobná kapacita bola dosiahnutá v decembri 1995. Podnik je výrobcom primárneho hliníka z oxidu hlinitého. Finálnymi výrobkami sú hliníkové zliatiny v tvare čapov na prietlačné lisovanie a primárne zlievarenské zliatiny v tvare bločkov. Väčšinovým vlastníkom podniku je nórska spoločnosť Hydro Aluminium AS, takmer 45-percentný podiel vlastní Slovalco Invest, a. s. za ktorým stojí investičná skupina Penta. Spoločnosť Slovalco zamestnávala ku koncu minulého roka 504 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy