Americké clá na tovar z EÚ: Uvalia ich kvôli sporu okolo lietadiel

, ČTK;bloomberg Foto: SITA/AP

Spojené štáty pravdepodobne v blízkej budúcnosti uvalia nové clá na tovar z Európskej únie kvôli dlhotrvajúcemu sporu ohľadom subvencovania výroby lietadiel. Uviedla to európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. EÚ podľa nej v takomto prípade odpovie novými clami na americký tovar, napísala agentúra DPA.

Spojené štáty a Európska únia sa od roku 2004 pred Svetovou obchodnou organizáciou (WTO) navzájom obviňujú z nelegálnej podpory svojich výrobcov lietadiel Boeing a Airbus. Podľa zistení obe strany v rozpore s pravidlami WTO svojich výrobcov lietadiel finančne podporovali, aby im zabezpečili výhodnejšiu pozíciu na trhu. Obe strany sa následne začali pripravovať na možné uvalenie ciel, ktoré by boli odvetou za škody vzniknuté v dôsledku subvencií.

Podľa zdrojov agentúry Reuters oboznámených s touto kauzou už WTO schválila žiadosť USA o súhlas s uvalením cla na niektorý tovar z Európy. Koncom septembra by WTO mala oznámiť, aký veľký rozsah toto opatrenie bude mať. WTO v súčasnosti tiež posudzuje plány EÚ na clá na americkej tovar, rozhodnutie sa očakáva na prelome roka.

Akcie Airbusu sa prepadli až o 5,4 %.

EÚ by sa clám spojeným so sporom s USA kvôli podpore Airbusu mohla vyhnúť tým, že nelegálne dotácie pre túto leteckú spoločnosť ukončila, alebo dosiahnutím dohody o urovnaní sporu, ktorého riešenie zabralo WTO 15 rokov, podotkol Blomberg.

Urovnanie by volili obaja hlavní predstavitelia obchodu za obe strany, teda americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer aj súčasná európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. Rokovania ale zatiaľ ani nezačali. Malmströmová navyše na začiatku novembra úrad postúpi Írovi Philovi Hoganovi, ktorý má na americko-európske obchodné vzťahy menej zmierlivý pohľad.

"Domnievame sa, že vo svete je už dosť ciel. Americký prezident rád uzatvára dohody, takže sme mu ponúkli možnosť pokúsiť sa dohodu  dosiahnuť," uviedla Malmströmová. "USA bohužiaľ zatiaľ nepovedali, či sú ochotné rokovať, prinajmenšom nie skôr, než zavedú clá, čo pravdepodobne urobia celkom rýchlo," dodala.

EÚ plánuje clá na americký dovoz v ročnej hodnote 12 miliárd dolárov. Washington požiadal WTO o povolenie zaviesť clá na európsky tovar, ktorého ročný dovoz do USA dosahuje zhruba 11,2 miliardy dolárov. Americké clá by sa podľa agentúry DPA mohli týkať produktov súvisiacich s leteckým priemyslom, ale aj celého radu ďalšieho tovaru, napríklad niektorých druhov syrov, olivového oleja či pomarančov. Clá by mohli zasiahnuť aj európske top značky v luxusnom segmente. Napríklad dve z hlavných produktových radov LVMH.

Vína a liehoviny ako Hennessy alebo Dom Pérignon, či kožené výrobky predávané pod značkami Givenchy alebo Louis Vuitton. Pre firmy ako LVMH patrí americký trh s luxusným tovarom medzi hlavné destinácie. Len vlani si Američania kúpili výrobky od LVMH za 11,2 miliardy EUR.

Pripravované americká clá by sa dotkli tiež producentov škótskej whisky. Tí pritom musia riešiť situáciu okolo tvrdého Brexitu. Ako ale uviedol finančný riaditeľ Rémy Cointreau Luca Marotta, nové clá a s nimi spojené vyššie náklady bezpochyby prejdú na amerických zákazníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy