Akciám odzváňa, investori hľadajú alternatívy

, Bondster Foto: getty images

Akcie už nie sú stávkou na istotu. Na finančných trhoch sa im už veľmi nedarí. Dôvodom sú obavy z blížiacej sa recesie a obchodná vojna medzi USA a Čínou. Investori sa preto obzerajú po alternatívach.

Americký akciový index S&P 500 zaznamenal minulý mesiac prudké prepady. Najhoršie tri dni v tomto roku pripadajú práve na august. Za jeden deň v tomto mesiaci dokázala hodnota indexu stratiť až takmer tri percentá. Ešte v prvom polroku to pritom naplatilo. Akcie boli na výslní a index za šesť mesiacov priniesol zhodnotenie až o 21 percent.

Po desiatich rokoch sa investori začínajú odkláňať od akcií

„Aktuálne sme svedkami prelomového obdobia. Investori sa boja recesie. Znovu preto objavujú ostatné investičné nástroje,“ hovorí Jana Mücková riaditeľka spoločnosti Bondster.

Čoraz väčšej popularite sa tešia napríklad dlhopisy. Akcie a dlhopisy sa väčšinou vyvíjajú navzájom protichodne. Ide teda o vhodnú formu diverzifikácie. Výnosy 10-ročných amerických vládnych dlhopisov, ktoré sú považované za bezpečné aktívum, klesli vďaka vysokému záujmu investorov od novembra minulého roku z 3,248 percenta do augusta na necelú polovicu 1,475 percenta. Je to známkou toho, že investori utekajú do bezpečia.

Na vlne averzie voči riziku sa vezú aj ďalší aktíva. Napríklad americký dolár, japonský jen, či zlato. Cena žltého kovu preto nedávno vyskočila nad hranicu 1550 dolárov za uncu, čo je najviac za posledného šesť a pol roka. Vráti sa zlatá horúčka z rokov 2012 a 2013?

„Americký akciový trh rastie už viac ako desať rokov. Po tak dlhom období, kedy boli akcie jedinou stávkou na istotu, začínajú investori diverzifikovať. Ide o zdravú formu, ako sa zabezpečiť proti možnému riziku,“ konštatuje J. Mücková zo spoločnosti Bondster.

Diverzifikácia je kľúčom k výnosu

Diverzifikácia je základným pravidlom každého skúseného investora. Ako hovorí príslovie: „Nedávaj všetky vajíčka do jedného košíka.“ Hrozí totiž, že môžeme prísť o všetky naraz, čo neplatí, keď ich rozložíme na rôzne miesta.

Diverzifikácia je štandardná metóda riadenia a limitovania investičného rizika. Rozdelením celej investície medzi väčší počet menších investícií sa zníži angažovanosť a riziko plynúce z jednej konkrétnej investície.

Hoci investori často veria, že práve ich stávka im prinesie nadpriemerný výnos, fakt je, že s každou investíciou je spojené riziko. Nikto totiž nedokáže predpovedať skutočný budúci vývoj a odhadnúť, čo bude rásť a čo naopak klesať.

Rozumní investori sa preto snažia rozložiť svoje vklady medzi rôzne investičné nástroje, druhy investícií, regióny a podobne. Čím menej jednotlivé investície medzi sebou súvisia, tým lepšie.

Diverzifikácia sa pritom netýka len financií. Poľnohospodári sa napríklad snažia pestovať viacero plodín súčasne. Ak by jednu postihla neúroda, ostatné pomôžu vykryť straty. Rovnako to robia firmy, keď diverzifikujú svoj výrobný program.

Takúto snahu rozkladať riziko badať aj u slovenských milionárov. Okrem tradičných finančných nástrojov, ako dlhopisy (30%) a akcie (15%), zaraďujú do svojho portfólia aj investičné nehnuteľnosti (21%). Ďalej sú to alternatívne investície a zberateľské predmety, napríklad umenie či veterány, ktoré spolu tvoria až 21 percent portfólia milionárov. Je za tým ich snaha minimalizovať investičné riziko a maximalizovať výnos.        

Nové finančné odvetvie, ktoré konkuruje bankám

Tieto nástroje však bežným investorom nie sú dostupné. Investičné nehnuteľnosti, veterány, či umelecké diela totiž vyžadujú vysoký vstupný kapitál, ako aj príležitosť ako lacno nakúpiť. „Zaujímavou alternatívou ako diverzifikovať portfólio sú preto pre drobných investorov P2P investície. Umožňujú znížiť riziko a na rozdiel od zlata, či umenia prinášajú pravidelný výnos,“ uvádza J. Mücková.

P2P investície sú novým finančným odvetvím pri ktorom, investori požičiavajú priamo ľuďom, čím obchádzajú banky. Obom stranám to umožňuje dostať sa k lepším úrokom. Rozvoju tohto odvetvia pomohli internetové platformy, ktoré spájajú dlžníkov a veriteľov.

Minimálny vklad do jednej pôžičky je väčšinou stanovený nízko. Napríklad len na päť eur. V prípade investovaných napríklad tisíc eur tak môže investor rozložiť vklad až medzi 200 veriteľov. Hrozba, že mu jedna pôžička zlyhá a stiahne dole celú investíciu, je preto minimálna. V časoch klesajúcich cien akcií a výnosov dlhopisov sú tak P2P investície pre drobných investorov zaujímavou alternatívou ako znížiť riziko a dosiahnuť zaujímavý výnos.

Súvisiace články

Aktuálne správy